Tribune-stemmen

- Landskamper ska'kke spilles på et slikt underlag, sa Ivar Hoff under oppgjøret mellom Sveits og Norge i går kveld.

Og dømte grasmatta nord og ned. Slik demonstrerte TV2s sidekommentator nok en gang at han snakker like nådeløst som tribunefolket gjør.

For ikke å snakke om alle oss lokale eksperter foran TV-apparatene: Det er ikke mange dommere eller spillere som slipper unna en grusom karakteristikk eller to når den «viktige fotballen» spilles og nasjonens ære står på spill. Selv under søvnige privatlandskamper.

Denne betraktningen settes ikke på trykk for å trekke Hoffs faglige kvalifikasjoner i tvil. For han har ensidig viet et langt liv til fotball og har vært trener både her og der. Dessuten ble Hamarkameratene et enda dårligere lag da han forlot dem. Hoff har et fascinerende fravær av tvisyn, og slikt elsker fotballtilhengerne, enten vi vil innrømme det eller ikke. Kontant og uten tvil slår han fast hva som mangler i spill, formasjoner og taktiske disposisjoner. Og, som oss på tribunen, tar han aldri feil. Å vurdere hans utsagn rent objektivt, blir selvsagt en helt annen øvelse. Men Hoffs trøkk og påståelighet gjør ham til mer enn en høflig representant for betydningen av sideforskyvning og spill mot bakrommet.

Mett

Da Hoffs makker, Ernst A. Lersveen, ennå var i NRK Radio, trodde jeg lenge at han kunne utvikle seg til å bli en to tredjedels Bjørge Lillelien. Kombinasjonen av omtrentlighet og engasjement var til stede, og evnen til å lage revy hadde han i et visst monn. Som TV-kommentator har han nesten bare omtrentligheten igjen; sjelden hever han stemmen opp til jubelens fortjente nivå. Og som de aller fleste andre sportskommentatorer på TV virker han litt mett. Og preges av at Norge har blitt en fotballnasjon som hevder seg i det gode selskap. For mye vil ha mer.

Oppvarming

Nettopp derfor er sammenlikningen med salig Lillelien noe urettferdig. Og Lersveen skal ha at han kler en type som Ivar Hoff. I går var det dessuten en regntung kveld i Lugano, det var en treningskamp, og stemningen på tribunen var laber. Middels innsats og 2- 2 er heller ikke nok til å gå i fistel. Men når TV2 og NRK skal samarbeide, altså konkurrere, om TV-seerne under sommerens EM, er Lersveen nødt til å være mer på tuppa. Og da blir Hoff langt mer kategorisk. Forhåpentligvis.

dag.solberg@dagbladet.no