Tribunefeber på parnasset

Med referanse til kontrasten mellom spillestil og utøvere i to av landets favorittidretter ynder engelskmenn å definere rugby som en pøbelsport for gentlemen og fotball som en gentlemansport for pøbler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fotball har tradisjonelt vært folkets idrett på øyriket, reservert mannen på puben, men på 90-tallet er forholdet mellom fotballen og arbeiderklassen i ferd med å forandre seg.

I et post-thatchersk England er fotballen blitt grundig kommersialisert og er i ferd med å bli middelklassens nye yndling. Fenomenet 'New Football' har fått en av stjernerollene i showet 'Cool Britannia'. Mens Major holdt seg til cricket er Blair typisk nok en svoren fotballtilhenger. I takt med fotballens sosiale klatring er denne idretten også blitt interessant for litteraturen. Stadig flere bidrar til den nye intellektualiseringen av fotballen ved å vie sine forfatterevner til å ordfange magien som hefter ved Manchester United, Shearer og Ronaldo.

Fotballen ble utviklet ved Englands mest fornemme privatskoler på 1800-tallet, dog med en rekke forskjellige regler. Da elevene fra disse skolene siden møttes til studier og kappestrid i Oxford og Cambridge, tvang etter hvert en samordning av de forskjellige versjonene av sporten seg frem. Fotballen begynte altså som middel- og overklasseidrett, men ble offer for en folkets revolusjon i løpet av 1880- og 90-tallet. Idretten viste seg å ha et enormt potensiale som underholdning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer