Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trier klipper bort esel-slakt

Etter massivt press fra danske dyrevernere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I filmen «Manderlay» slakter sultne beboere et esel for å skaffe seg mat. Slaktet skjedde med veterinær tilstede, men filmscenen har uansett gjort mange danske dyrevernere forbannet.

Regissøren bak filmen, Lars von Trier, har nå gitt etter for presset og klippet bort slaktescenene, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Forlot innspillingen

Heller ikke alle skuespillerne likte scenen. Amerikaneren John C. Reilly, kjent fra filmer som «The Aviator», «Chicago» og «Gangs of New York», forlot innspillingen og rollelisten på grunn av esel-slaktingen.

Lars von Trier sier til Ritzau at kjøttet ble gitt videre slik at det kunne «inngå i næringskjeden, slik eselkjøtt gjør i vår del av verden». Men han innrømmer overfor nyhetsbyrået at slaktingen i forbindelse med filmen kan virke meningsløs.

«Manderlay» er spilt inn i filmstudioene ved Trollhättan i Sverige og har danske premiere 3. juni.

Populære på grunn av «Shrek»

Esler og film skapte også overskrifter for en par uker siden. Da ble det kjent at hundrevis av esler som folk hadde kjøpt inn på grunn av «Shrek»-filmene ble forsømt.

KLIPPER: Den kjente danske regissøren gir etter for press fra danske dyrevernere. Alle Foto: SCANPIX
KLIPPER: Den kjente danske regissøren gir etter for press fra danske dyrevernere. Alle Foto: SCANPIX Vis mer

I animasjonsfilmen «Shrek» møter du et evigpratende esel spilt av komikeren Eddie Murphy. Både filmene og eselet er blitt populære blant barn og at dette ifølge BBC har fått foreldre til å skaffe familien et esel.

Problemet er det at mange ikke vet hvordan de skal ta vare på dyret, som ifølge esel-ekspert Tina Court trenger beiteland, et skjul eller en låve, strå til å sove på og masse tid, for esler elsker oppmerksomhet.

FORLOT INNSPILLINGEN:</B> Den amerikanske skuespilleren John C. Reilly forlot innspillingen av «Manderlay».
POPULÆRT:</B> Esler har blitt populære som kjæledyr etter «Shrek»-filmene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!