Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trier lager «bedriten» film med stjernelag

- En psykologisk katastrofefilm med sci-fi overtoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I Lars von Triers nye film «Melancholia» er planeten med samme navn på vei mot å ødelegge jorden.

Men dette blir selvsagt ikke noen «Armageddon» eller «Independence Day». Trier gjør sin egen dystre vri på sjangeren, og i oktober i fjor avslørte han at filmen skal være en «psykologisk katastrofefilm med sci-fi overtoner».

Det er ikke så mange flere detaljer han vil røpe nå, bortsett fra at historien handler om to søstre. Ellers opplyste regissøren på en pressekonferanse i Trollhättan mandag om at filmen rent visuelt vil bli «bedriten».

- Ikke fullt så bedriten som den forrige kanskje, men bedriten likevel, utdypet han. Filmen han sikter til er den omdiskuterte «Antichrist», som mange fant svært ubehagelig å se på.

- Jeg kan ikke si noe om hvorfor jeg lager denne filmen. Men jeg har en plan, en plan, noen aldri noensinne vil få vite, sa Trier.

Stjernelag I den lille svenske byen Trollhättan pågår nå innspillingen og det er et imponerende stjernelag Trier har hanket inn for å feste visjonen sin til filmduken.

Kirsten Dunst, Kiefer Sutherland og Stellan Skarsgård er noen av skuespillerne, og mandag møtte trioen samt regissør Trier presse fra hele Europa.

Da hadde man akkurat spilt inn en bryllupsscene med Kirsten Dunst og Aleksander Skarsgård, men bortsett fra det var skuespillerne tause om plottet. De var derimot desto mer overstrømmende når de snakket om Lars von Trier.

- Lars har en unik måte å portrettere kvinner på. Jeg leste manuset gang på gang og oppdaget stadig mer poesi i det. Ingen skuespiller ville takket nei til å jobbe med ham, mente Kirsten Dunst.

- I dag spilte jeg for første gang inn en scene uten å øve på forhånd, det var fantastisk, syntes Kiefer Sutherland.

Fritt manus Trier understreker at den frie tilnærmingen til manus er en stor og viktig del av hans måte å lage film på.

- Det er viktig at skuespillerne og jeg sammen bidrar med noe. Og desto friere vi er i forhold til manus, desto bedre er det, mener regissøren.

Stellan Skarsgård, som er for veteran å regne i Trier-sammenheng, spiller mot sønnen og «True Blood»-stjernen Aleksander Skarsgård i denne filmen.

- Egentlig er det som å jobbe med en hvilken som helst begavet skuespiller, men jeg forstår ham godt og jeg liker å se på ham, sa den stolte pappaen.

Slet med depresjon Det er nok ingen tilfeldighet at Trier har satt navnet «Melancholia» (melankoli er det samme som tungsinn eller depresjon) på noe som truer med å ødelegge alt.

Trier gjennomgikk selv en tøff depresjon for noen år siden. Han sier at melankoli er noe han kan relatere seg til, men han synes ikke nødvendigvis at følelsen behøver å være negativ.

- Melankoli finnes i alle bra ting, særlig i bra kunst, mener han.

Men ikke regn med noen lykkelig slutt. Trier har sagt at han har sluttet med sånt.

(NTB)

STORE NAVN: Regissør Lars von Trier har blant annet fått med seg Kiefer Sutherland, Kirsten Dunst og Stellan Skarsgård. Foto: SCANPIX
STORE NAVN: Regissør Lars von Trier har blant annet fått med seg Kiefer Sutherland, Kirsten Dunst og Stellan Skarsgård. Foto: SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!