Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«The House That Jack Built»

Trier opprører igjen: Mer enn 100 forlot kinosalen

Men de som ble sittende ga stående applaus.

STERKE REAKSJONER: Seriemorderfilmen «The House That Jack Built» fikk over hundre publikummere til å forlate premieren i Cannes i går. Video: Zentropa Vis mer

Etter å ha falt i unåde i 2011 da han uttalte at han «forstår Hitler, selv om han gjorde noen dumme ting og neppe var en typisk bra fyr», var Lars von Trier tilbake for fullt i Cannes i går kveld med sin nyeste film «The House That Jack Built», og som vanlig delte han publikum.

Triers siste film er nemlig ikke noe hyggelig eller forsiktig forsøk på forsoning, men en makaber voldsorgie som fikk flere til å reise seg og gå lenge før filmen var ferdig.

Filmen handler om en seriemorder ved navn Jack og sparer ikke på kontroverskruttet: Den harselerer med både Det tredje riket og amerikanske våpenlover, og caster dessuten Uma Thurman – som nylig har engasjert seg i #metoo-debatten og kritisert Harvey Weinstein og Quintin Tarantino – som Jacks første offer.

– Kvalmende

Varietys Ramin Setoodah kalte filmen «en av de mest ubehagelig filmopplevelsene i mitt liv. » Ifølge ham forlot over 100 personer salen under visningen. Al Jazeeras reporter Charlie Angela forlot også salen midtveis, og tweetet at «å se barn blir skutt og drept er ikke kunst eller underholdning.»

På vei ut skal flere ha gitt uttrykk for avsmak. Adjektiv som «avskyelig», «pretensiøst» og «kvalmende» satt løst på Twitter.

Spesielt dødscenen til Riley Keoughs karakter vakte sterke reaksjoner og fikk flere til å forlate salen.

En scene der en andunge blir lemlestet omtales også som spesielt grusom – og uhyggelig livaktig – selv etter standarden Trier har satt med filmer som «Antichrist», som fikk Dagbladets reporter til å besvime i 2009.

Uma Thurmann og Riley Keough glimret begge med sitt fravær under visningen – ingen av dem har reist til Cannes for å promotere filmen.

– Vanskelig å se på

Dagbladets anmelder Inger Merete Hobbelstad var i salen, og forstår godt at flere reagerte.

– Filmen handler om en seriemorder som dreper menn, kvinner og barn, og det er scener der som er veldig vanskelige å se på. Lars von Trier går inn for å vekke reaksjoner i publikum og tråkke over grensene deres, og det gjorde han også nå.

I sin anmeldelse kaller hun «The House That Jack Built» en film man «samtidig ikke klarer å se på, og ikke kan ta øynene fra».

Ifølge Indiewire spurte én reporter regissøren, som har vært åpen om sine psykiske problemer: «Har du tatt medisinen din i det siste?»

Medisiner eller ei – da visningen var ferdig fikk Trier 10 minutter med stående applaus fra de i publikum som hadde blitt sittende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media