TRAILER: Joachim Triers nye film «Thelma» hadde premiere på norske kinoer 15. september. Video: Motlys / SF Studios Vis mer Vis mer

Triers «Thelma» boikotter Amandaprisen: - Tøft gjort

Det legges for stor vekt på publikumsappell, mener filmskaperne bak Joachim Triers storfilm, «Thelma».

(Dagbladet): Teamet bak den kinoaktuelle spillefilmen har bestemt seg for å trekke Joachim Triers nye film «Thelma» fra Amandaprisen neste år. «Thelma» er valgt ut som årets norske Oscar-kandidat.

Boikotten skjer fordi gjengen bak kritikersuksessen, mener at det i Amanda-kategorien «Beste film» legges for stor vekt på publikumsappell, altså hvor mange kinobilletter filmen selger.

- Det grunnleggende problemet til Amandaprisen er at juryene er for små. Det burde vært en større gjeng som avgjør prisene via en hemmelig avstemning. Med små juryer er det for mye potensial for særheter, agenda og hestehandel, sier «Thelma»-produsent Thomas Robsahm til Dagbladet.

Omstridt formulering

Det er i dokumentet «Amandas reglement» man finner formuleringen som flere i filmbransjen reagerer på:

«For prisen beste norske kinofilm skal filmen utvise gjennomgående høy kvalitet i alle funksjoner. I tillegg bør filmen ha en publikumsappell», står det.

Det er den siste setningen «Thelma»-teamet og en rekke andre bransjefolk vil ha fjernet.

Loe: - Ingen mellomting

Robsahm får støtte av en av årets Amanda-juryledere, forfatter og manusforfatter, Erlend Loe. Han vil også at den aktuelle setningen fjernes fra reglementet.

KRITISK: Forfatter Erlend Loe. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
KRITISK: Forfatter Erlend Loe. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Det finnes ingen mellomting. Kvalitet er det eneste som teller. All prat om hvor mange som har sett en film har ingenting med vurdering å gjøre. Min oppfatning er at det er svært mange i bransjen som mener at den formuleringen ikke holder, sier Loe til Dagbladet.

Han var en av dem som sammen med flere av årets jurymedlemmer startet debatten i slutten av august. Boikott er likevel kraftig skyts.

- Dette er tøft gjort, og er et kraftig signal som komiteen må ta innover seg. Jeg tror nok på sikt at den formuleringen fjernes, sier Loe.

- Radikalt

I pressemeldingen omtaler «Thelma» valget om boikott som «et radikalt skritt». Formuleringen i Amanda-reglementet strider mot praksis ellers i verden, inkludert Oscarutdelingen, mener de.

Thomas Robsahm i produksjonsselskapet Motlys fronter boikotten. Han reagerte på at Amandakomiteen ga inntrykk av at de ikke tok kritikken fra Erlend Loe godt nok innover seg.

- Det så ikke ut til at noe ville skje fra deres side. Da tenkte jeg at vi får slå til med sterkere lut. Jeg har alle som står bak filmen med meg, sier Robsahm til Dagbladet.

- Dette er ikke et stunt for å selge flere kinobilletter?

- Nei, dette problemet har det vært snakk om lenge. Vi føler at man har nådd en grense, nå må noe skje. Hadde Amandakomiteen erkjent problemet hadde det vært absurd å gå ut med dette nå, men de gjør de ikke, sier Robsahm.

At en film som vinner både Gullpalmen i Cannes og Oscar for beste fremmedspråklige film vil kunne bli diskvalifisert fra å vinne Amanda fordi den ikke har «publikumsappell», blir for dumt, hevder Robsahm.

- «Thelma» har åpenbart publikumsappell, så vi gjør ikke dette for egen del, tvert imot smerter det oss fordi vi føler «Thelma» vil kvalifisere til flere priser. Men vi kan ikke lenger finne oss i at Amandaprisen opererer på en helt annen måte enn alle andre nasjonale filmpriser i verden, sier Robsahm.

Overrasket Amanda

Den anerkjente filmskaperen Joachim Trier har regi på «Thelma», som hadde kinopremiere 15. september. Ifølge de offisielle kinotallene har totalt 32 587 personer sett «Thelma» på kino siden premieren.

Ifølge Amandakomiteleder og festivalsjef for Den Norske Filmfestivalen i Haugesund, Tonje Hardersen, kom boikotten som en overraskelse på komiteen. De har ikke snakket offisielt sammen om bransjekritikken som kom i kjølvannet av årets Amandautdeling.

- Amandakomiteen har sitt første møte onsdag, og vi har ikke rukket å behandle kritikken som kom fra Erlend Loe med flere. Dette vil diskuteres under møtet.

- Vil dere fjerne formuleringen?

- Jeg kan ikke forskuttere komiteens behandling av innspillet. Men vi diskuterer det og har fått det med oss. Amandakomiteen har alltid endret reglementet etter innspill fra bransjen. Jeg skulle ønske Thomas (Robsahm red.anm.) tok kontakt med oss før han gikk ut med en slik pressemelding, sier Hardersen.