<strong>JOBBER FOR MESTERREGISSØREN:</strong> Silje Nikoline Glimsdal må finne seg i litt av hvert som praktikant for Lars von Trier. FOTO: THOMAS OLSEN/BERLINKONTORET.NO
JOBBER FOR MESTERREGISSØREN: Silje Nikoline Glimsdal må finne seg i litt av hvert som praktikant for Lars von Trier. FOTO: THOMAS OLSEN/BERLINKONTORET.NO Vis mer

Trierterror

Silje Nikoline Glimsdal (25) har gått på do for å gråte. Men hun har ennå ikke felt en tåre foran øynene på Lars von Trier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| KØBENHAVN (Dagbladet.no): Vi er i Filmbyen utenfor København. Koselige hus ligger strødd utover flat grønn mark. Små veier forløper på kryss og tvers i mellom bygninger og epletrær. Den tidligere militærkasernen er hovedkvarter for Zentropa, Lars von Triers filmproduksjonsselskap og det største av sitt slag i Skandinavia.

Men bak den landlige idyllen skjuler det seg en beintøff og til tider bisarr verden.

- Kom, så skal jeg vise dere noe spennende!, sier Silje Nikoline Glimsdal og geleider oss bort til skryteveggen i resepsjonen. En Amandapris henger øverst i høyre hjørne. Men det er ikke den dama hun vil vise frem. 

- Har dere sett «Antichrist», eller? Her henger underlivet til Charlotte Gainsbourg, sier hun og peker på en modell i voks som dingler på veggen, side om side med bilder av Nicole Kidman og filmpriser.

- Det er ikke kødd! Det er den hun klipper av seg i «Antichrist». Ja, det er flott at vi har den på veggen, ikke sant?, sier hun og ler en hes latter.

«Småtte»
Silje Nikoline Glimsdal (25) fra Hamar er den aller første nordmannen som har fått jobb som «småtte» i Filmbyen.

- En «småtte» er egentlig bare et nedlatende ord de har funnet på her. Men i praksis betyr det at du er praktikant i tre år, forteller hun og setter seg nølende ned bak trommesettet i resepsjonen. Dette er lekehjørnet til von Triers partner; film-mogul Peter Aalbæk Jensen. 

- Nei, jeg kan ikke røre det! Han tar fingeravtrykk her hver dag, spøker Silje Nikoline Glimsdal.

<strong>MODELL:</strong> Her henger underlivet som brukes i en av 2009s mest sjokkerende filmscener. FOTO: THOMAS OLSEN/BERLINKONTORET.NO
MODELL: Her henger underlivet som brukes i en av 2009s mest sjokkerende filmscener. FOTO: THOMAS OLSEN/BERLINKONTORET.NO Vis mer

Sjefen selv, den eksentriske Peter Aalbæk Jensen, har akkurat forlatt bygningen med følgende kommentar om den norske «småtten»:

- Hun er pisse-irriterende! Nei, det er ingen nordisk forbrødring her. 

- Du kan merke han, uten at du ser at han er i rommet. Aalbæk er en stor mann innenfor filmindustrien, så man blir jo dritredd hver gang han er i nærheten. Det tar litt tid før du blir kalt skatt av han også. Du skal virkelig terges og trigges og de prøver å psyke deg fullstendig ut på arbeidsoppgaver i starten. 

Bryte ned, bygge opp
Velkommen til Lars von Triers bisarre univers! For å få den ettertraktede jobben som praktikant måtte Silje igjennom fem intervjurunder hvor hun skulle overbevise Zentropa om at akkurat hun var den rette. Av rundt hundre søkere var hun én av tre som fikk innpass. Men den vanskeligste jobben begynte etterpå. 

- Det er utrolig hardt. Ros er et fremmedord her og de kjører taktikken om å bryte ned for så å bygge opp. Jeg har gått på do for å gråte et par ganger for å si det sånn, men jeg har ikke brutt sammen foran noen her enda. Man må herdes for å klare seg i filmbransjen og dette er den beste skolen man kan gå, forteller hun. 

Lars von Trier er kjent for å terrorisere sine kvinner på film. Både Bjørk, Nicole Kidman og Charlotte Gainsbourg har fått gjennomgå. Nå får også  den norske jenta merke eksentrikerens temperament på kroppen. Hun husker godt sitt første møte med landsbyhøvdingen. 

- Det var en av mine første dager på Zentropa. «Hei, jeg er nordmann», sa jeg. «Javel, jeg har hatt tre norske koner før», sa Lars von Trier og jeg tenkte i mitt stille sinn at jeg ikke blir den fjerde, ler hun.

- Men det var stort! Jeg har alltid vært von Trier-fan og det er også en av grunnene til at jeg havnet her.

<strong>PISSE-IRRITERENDE?:</strong> Silje blir neppe Lars von Triers fjerde kone. FOTO: THOMAS OLSEN/BERLINKONTORET.NO
PISSE-IRRITERENDE?: Silje blir neppe Lars von Triers fjerde kone. FOTO: THOMAS OLSEN/BERLINKONTORET.NO Vis mer

Jævla hore!
Den utadvendte og uredde frøkenen har drevet med teater siden hun var åtte år. Hun har prøvd seg som skuespiller, dramaturg og manusforfatter. Men etter endt bachelorgrad i dramaturgi i Aarhus var hun nysgjerrig på hvordan filmverdenen fungerer.

- Jeg ante ikke hvor jeg skulle begynne, men så kom jeg over Zentropas praktikantopplegg. Her får jeg også muligheten til å lage min egen film og det blir sinnssykt spennende!

Skuespiller og bestekompis Sturla Valldal Rui har skrevet manus til kortfilmen Silje skal regissere til våren, men akkurat nå sitter hun på salgsavdelingen til Zentropa. Her leser hun manus, ser filmer og blir opplært i distribusjon. Hun skal virkelig lære filmbransjen fra bunnen av.

De første åtte månedene har vært tøffe og det er ikke uvanlig at «småttene» kaster inn håndkledet før endt løp. Men Silje Nikoline Glimsdal holder stand. 

- Det blir bedre etterhvert når man har fått vist at man er snill og flink pike, og da kan man til og med bli en liten skatt. Neida, senest i går ble jeg kalt for «din lede sæk», som betyr jævla hore. Jeg gikk bare forbi Lars von Trier og Aalbæk og sa «Hei, hei gutter!» og de svarte «Hei lede sæk!». Hehe, de er noen svin alle sammen!

<strong>LEKEHJØRNET:</strong> Silje setter seg - egentlig mot bedre vitende - bak trommesettet til den eksentriske produsenten Peter Aalbæk Jensen. FOTO: THOMAS OLSEN/BERLINKONTORET.NO
LEKEHJØRNET: Silje setter seg - egentlig mot bedre vitende - bak trommesettet til den eksentriske produsenten Peter Aalbæk Jensen. FOTO: THOMAS OLSEN/BERLINKONTORET.NO Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer