Triggerunhappy

Det er siste sending med tv-programmet Trigger i kveld. Er du like unhappy som FREDAGs journalist?

I DAG ER DET offisiell sørgedag i stua mi. Jeg skal trekke for gardiner, dra ut kontakter og skru av mobilen. Det er siste sending med Trigger - og jeg er mildt sagt unhappy.

Hver fredag har jeg løpt, syklet eller - i riktig krisesituasjoner - trikket hjem for å rekke det. Ofte har jeg måttet tåle ekstremt pinlige øyeblikk når kolleger har spurt om jeg vil bli med ut og ta en fredagspils. Mens jeg sa at jeg måtte hjem og se på tv.

Alt for å være i sofaen før Thomas Numme kikket opp og sa «hei-hei og velkommen», og Solveig Kloppen fortalte noe rart hun hadde tenkt på siden sist.

JEG HAR VÆRT med hele veien. Helt siden en septemberdag for to år siden.

Jeg var der da Steinjo og Erlend delte barndomsminnene sine i «Slå på ring». Da Solveig og Thomas var et kjærestepar som snakket ekstremt lavt. Jeg var der da det var åtte uker igjen i julekalenderen «sofa, sofa», og da Thomas var en peis. Jeg satt foran tv-en under de hysteriske danseinnslagene i håndballserien.

Og min entusiasme skyldes ikke bare at Solveig en gang ble kåret til landets sjette mest sexy kvinne av bladet Mann. Eller at jeg har et nostalgisk forhold til pappa\'n til Thomas.

Det skyldes heller at det ikke finnes så mange slike program lengre. Faktisk ingen. Ingen andre som har får lov til å gjøre hva de vil, finne på teite og geniale sketsjer, hyre inn et kor for en tre-sekunders opptreden og lage serier om fritidsinteressene sine. Det er blandingen av skeive egenproduserte ting, musikkevideoer, tullekonkurranser og bandintervjuer som gjør Trigger til så mye mer enn gjennomkommersialiserte Sone2. Og til min favoritt.

MEN DE PINLIGE øyeblikkene med kollegene oppsto ikke bare fordi jeg skulle hjem og se på tv - mens normale folk på min alder begynte helga. Det var også det at Trigger strengt tatt ikke var for meg. Men for 13 til 17-åringer. Det er visstnok derfor det er siste sending i dag. Fordi jeg så på det, men ikke småsøsknene mine.

Men har ikke NRK alltid bomma litt? U traff masse voksne folk, og ble borte. Go\'elg forsvant i det stille, og nå forsvinner altså Trigger også. Noen vil si at det er naturlig at programmer kommer og går, mens jeg er mer tilhenger av never change a winning team . Jeg har ingenting mot at det kommer et nytt ettermiddagsprogram for småsøsknene mine, men jeg vil gjerne ha noe jeg også. Jeg vil ha Trigger - gjerne i Åpen Post sin sendetid, med reprise på formiddagen i helgene - når du ligger der som et vrak og det ikke er noe du heller vil enn at noen skal komme hjem til deg og få deg til å le.

TRIGGER ER ET programkonsept som faktisk funker, fordi Solveig og Thomas lager et program de vil se selv. Isteden for å sette seg ned og tenke «nå lager vi et ungdomsprogram, dere!», så har de gjort noe ekte og upretensiøst.

I ettermiddag inviterer de til Triggerfestival i bakgården til NRK, men jeg kan dessverre ikke komme. Jeg har en avtale med sofaen og tv\'en i stua mi. Og når Nyheter på tegnspråk tar over og klokka er fem på seks, da skal jeg begynne og tenke på framtida.

For hva skal jeg gjøre nå? Begynne og drikke øl?

SLUTT: Solveig Kloppen og Thomas Numme har vært på skjermen med Trigger hver fredag siden høsten 2000. Men nå er det slutt.