Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trikkens historie fortalt gjennom en tegneserie

Wandrups utvalgte: Men billetten min får du aldri.

FRA 1874: Den første trikken i Oslos gater, fanget inn av Kristian Krohg-Sørensen i tegneserien «Sporveien i Oslo 1875-2015 - 140 år på skinner», utgitt av Sporveismuseet i Oslo, som er vel verdt et besøk.
FRA 1874: Den første trikken i Oslos gater, fanget inn av Kristian Krohg-Sørensen i tegneserien «Sporveien i Oslo 1875-2015 - 140 år på skinner», utgitt av Sporveismuseet i Oslo, som er vel verdt et besøk. Vis mer

TEGNESERIE: Trikk er kultur, mener mange av oss. Det gjør Oslo Sporveier litt utav, for eksempel med «Dikt underveis».

Den første som skrev om trikken, var Olaf Bull, som så at «trikkerne klinger med rødt og grønt,/høit over sommerens skjælvende toppe». Det går bokstavelig talt en linje fra Bull til Jan Erik Vold, via Arne Svendsens absurde revyvise «Trikkevisa».

Vold bidrar med «Trikke-skinnediktet» og «Bo på Briskeby Blues», og påstander som at «trikker skal være blå, det er ikke/trikkens skyld at det står slik til som det gjør med verden og virkeligheten».

Nå har trikken fått sin tegneserie, «Sporveien i Oslo 1875-2015 - 140 år på skinner», av Kristian Krohg-Sørensen, mannen bak den flotte serien om spritsmugleren og krigshelten Gulosten, «Liv i helvete».

Aldri har det vært morsommere å lese om trikken, som jo går i sin egen historiske bane gjennom Kristiania & Oslos utvikling som hovedstad.

Oslo er tegnet tidligere, i serien «Krüger og Krogh - Brennpunkt Oslo» (2014), som ble en suksess.

Også sporveistegneserien er tegnet med stor pietet for skiftende eksteriører og gatebilder opp gjennom tidene.

De forskjellige trikketypene er nedfelt i all sin fargerike detaljrikdom og episoder gjengitt i krig og fred.

Trikkens historie er en artig blanding av nostalgi og framskrittstro. Heftet er blitt en hit i Tronsmos nye, flotte tegneserieavdeling og kan bestilles fra butikk.sporveismuseet.no.

Der kan du også kan få kjøpt alt fra leketrikk til servietter og sporveisdrammeglass. Men ikke billetter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media