Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trikser med teposer og badehette

Vitenshower fra Dagbladet.no til NRKs "Schrödingers katt".

TRIKS PÅ TV: Vitenshower Andreas Wahl og programleder Hanne Kari Fossum prøver seg på mange vitenskaplige triks i de kommende utgavene av "Schrödingers katt". Foto: Lars Skjønberg/NRK.
TRIKS PÅ TV: Vitenshower Andreas Wahl og programleder Hanne Kari Fossum prøver seg på mange vitenskaplige triks i de kommende utgavene av "Schrödingers katt". Foto: Lars Skjønberg/NRK. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Jo, som leser av Dagbladet.no har du sikkert sett han før. Her har Andreas Wahl fått teposer til å fly og laget røyk uten ild i vår nett-tv-serie «Reale Triks».

Nå har det populærvitenskapelige NRK-programmet «Schrödingers katt» hentet inn vitenshoweren. Hans fysikktriks blir et fast innslag i minst 12 program framover, og sendes første gang i kveld.

— Vi vil lage et vitenskapelig program med litt glimt i øyet, og da passer Andreas perfekt. Vi har sett ham på Dagbladet.no og vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på en pilot vi har laget, sier programleder Hanne Kari Fossum, som blant annet har fått lære seg badehettetrikset.

Opptak
Vi møter dem under opptak av en av reportasjene i Trondheim sentrum.

—Vi gjør ingen avtaler på forhånd, men prøver å engasjere folk vi møter på gata, sier Fossum.

Selv vet hun heller ikke hva som skal skje på forhånd.

—Det er litt skummelt, for jeg er vant til å ha kontroll, men det er spennende og artig også. Jeg er blitt skikkelig overrasket noen ganger, særlig da det plutselig smalt!

God respons
Andreas Wahl lager en slags moderne versjon av «Fysikk på roterommet». Han ble først kjent i serien «Reale Triks» på Dagbladet.no, der han viste nærmere 30 vitenskapelige triks i videoinnslag.

—Jeg fikk veldig positiv respons på Dagblad-serien. Mange har tatt kontakt og sagt at de synes det var bra.

—Nett-tv-kjendis?

—Det har skjedd at noen har tatt kontakt på utesteder og sånn. Når folk er litt fulle, så kommer de gjerne bort og snakker, sier Wahl.

På heltid
Suksessen er såpass stor at han har valgt ikke å ta noen fast jobb, men driver som frilans vitenshower på heltid.

—Jeg har allerede reist en del rundt og holdt vitenshow. Det vil jeg fortsette med, i tillegg til tv-reportasjene og kurs for lærere, blant annet.

—Og dette kan du leve av?

—Det går veldig fint foreløpig, så får vi se etter hvert. Blir det vanskelig, får jeg heller finne meg noe fast.

Fysikeren beskriver det han driver med som vitenskap og trylletriks.

—Hvor mange triks kan du?

—Det finnes uendelig mange triks. Vitenskapen er stor, så det er masse snacks å prøve seg på, sier Andreas Wahl.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!