«Three Identical Strangers»

Trillingene ble separert, forsket på og nektet et liv sammen

Se de første klippene fra dokumentaren.

MØRKT BAKTEPPE: Dokumentarfilmen om trillingene Robert Shafran, David Kellman og Edward Galland utforsker etisk problematisk forskning. Video: CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Jeg ville aldri trodd på denne historien dersom noen andre fortalte den, men den er sann. Hvert eneste ord, sier Robert Shafran i en splitter ny trailer, tilhørende dokumentarfilmen «Three Identical Strangers».

Smakebiten gir et frampek på hva som er i vente fra CNN Films i fortellingen om trillingene Robert Shafran, David Kellman, Edward Galland fra USA.

Se de første klippene øverst i saken.

GJENLEVENDE: Robert Shafran og David Kellman. Foto: CNN
GJENLEVENDE: Robert Shafran og David Kellman. Foto: CNN Vis mer

«Eddie, hvordan går det»

Første dagen på høgskolen i New York ble Robert Shafran møtt av studenter han aldri hadde sett før som ga ham klemmer og kalte ham «Eddie» og spurte hvordan det gikk. Han skjønte svært lite.

- Masse folk kom bort til meg og sa «Eddie, Eddie, hvordan går det». Jeg svarte at jeg ikke ante hva de pratet om, forteller Shafran i traileren.

Han fikk til slutt fikk høre av en medstudent at han hadde en tvillingbror. Shafran entret soveværelset han ble tildelt, og romkameraten han skulle dele studenthybel med i studietida, Michael Domitz, fikk bakoversveis, skriver The Times.

Banket på døra til broren

Domitz hadde tidligere delt rom med Shafrans ukjente bror, Edward Galland, som hadde byttet skole.

- Du vil aldri tro det, men du har en tvillingbror, var beskjeden til Shafran.

I traileren iscenesetter dokumentarfilmskaperne blant annet øyeblikket hvor Shafran drar hjem til Galland for første gang, som 19-åring.

- Jeg banket på døra, den ble åpnet og der står jeg. Hans øyne var mine øyne og mine øyne var hans øyne. Det stemte, forteller Shafran.

FØRSTE MØTE: Robert Shafran møter Edward Galland som 19-åring. Foto: CNN
FØRSTE MØTE: Robert Shafran møter Edward Galland som 19-åring. Foto: CNN Vis mer

Hemmelig forskning

Mediedekningen som fulgte gjorde at en tredje bror, David Kellman, dukket opp, og de tre trillingbrødrene ble både erteris og nasjonalkjendiser. Men som Dagbladet tidligere har skrevet, tok gladsaken en mørk vending da de begynte å grave i sin egen fortid.

Det viste seg at trillingene hadde vært del av en hemmelig studie, ledet av psykoanalytikeren Peter Neubauer. Ved å plassere identiske søsken i forskjellige familier, prøvde han å finne ut av hva som former oss mest: Arv eller miljø?

De tre guttene ble etter fødselen i 1961 plassert i hvert sitt hjem med ulik sosial og økonomisk bakgrunn. Heller ikke adoptivforeldrene visste at sønnene deres hadde to brødre. Dette ble heller ikke avslørt gjennom de utallige besøkene forskere gjorde i guttenes hjem gjennom oppveksten.

Strålende kritikker

«Three Identical Strangers» tok fem år å lage, og hadde premiere på filmfestivalen Sundance i januar. Den skal nå distribueres i resten av USA og forhåpentligvis verden, for filmen har fått strålende kritikker.

- Dette er en merkelig og urovekkende historie med spor av tragedie. Regissør Timothy Wardle forteller den mesterlig, med medfølelse og pakker den inn på en energisk og konstant oppslukende måte, skriver The Hollywood Reporter.

Det er imidlertid bare Kellman og Shafran som medvirker i dokumentaren. Edward Gallan tok sitt eget liv, 33 år gammel. Les mer om trillingene i saken under:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer