Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Three Identical Strangers»

Trillingene David, Robert og Eddy levde i 19 år uten å vite om hverandre. Var del av hemmelig eksperiment

Etter ni måneder i samme livmor ble brødrene plassert i hver sin familie.

GJENFORENT: David Kellman, Eddy Gallan og Robert Shafran ble skilt ved fødselen i 1961, men fant som voksne sammen igjen på utrolig vis. Nå har historien deres blitt film. «Three Identical Stangers» hadde nylig premiere på filmfestivalen Sundance i USA. Foto: Sundance Institute
GJENFORENT: David Kellman, Eddy Gallan og Robert Shafran ble skilt ved fødselen i 1961, men fant som voksne sammen igjen på utrolig vis. Nå har historien deres blitt film. «Three Identical Stangers» hadde nylig premiere på filmfestivalen Sundance i USA. Foto: Sundance Institute Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Robert Shafran møtte opp til første skoledag på college i New York, 19 år gammel, kjente han ingen.

Likevel fikk han en usedvanlig varm velkomst av medstudentene, som hilste ham som en gammel bekjent.

Den unge mannen studentene egentlig kjente fra før, var ikke Shafran, men hans ukjente bror Eddy Gallan.

FILMENS REGISSØR: Britiske Timothy Wardle. Foto: Sundance Institute
FILMENS REGISSØR: Britiske Timothy Wardle. Foto: Sundance Institute Vis mer

Slik ble de to brødrene gjenforent ved en tilfeldighet, 19 år etter fødselen.

Saken ble en sensasjon, og mediene kastet seg over historien om brødrene som hadde levd hvert sitt liv, totalt uvitende om hverandre.

Dokumentarfilm

Blant dem som plukket opp avisa og leste om de to brødrene, var David Kellman. Han innså kjapt at han var deres tredje bror, og tok kontakt.

- For meg var det som om noe hadde manglet hele livet mitt. Og da jeg omsider kom på skolen den dagen, 19 år gammel, var det som om jeg fikk instruksjonsmanualen, sier Shafran til Washington Post.

Brødrenes utrolige historie brettes ut i dokumentaren «Three Identical Strangers», som nylig hadde premiere på Sundance filmfestival i Utah, USA.

Dokumentaren er regissert av britiske Timothy Wardle, og ble under filmfestivalen belønnet med juryens spesialpris for historiefortelling.

TO IGJEN: (Fra høyre) David Kellman og Robert Shafran var til stede på Sundance-festivalen for å promotere dokumentarfilmen om deres liv. Den tredje broren, Eddy Gallan, tok sitt eget liv 33 år gammel. Foto: Sundance Institute
TO IGJEN: (Fra høyre) David Kellman og Robert Shafran var til stede på Sundance-festivalen for å promotere dokumentarfilmen om deres liv. Den tredje broren, Eddy Gallan, tok sitt eget liv 33 år gammel. Foto: Sundance Institute Vis mer

Arv eller miljø?

Noen uforbeholden gladsak om gjenforente søsken er dette imidlertid ikke.

Historien om trillingene har et mørkt bakteppe, som kom fram da Shafran, Gallan og Kellman begynte å grave i sin egen fortid.

Det viste seg at trillingene hadde vært del av en hemmelig studie, ledet av psykoanalytikeren Peter Neubauer. Ved å plassere identiske søsken i forskjellige familier, prøvde han å finne ut av hva som former oss mest: Arv eller miljø?

De tre guttene ble etter fødselen i 1961 plassert i hvert sitt hjem med ulik sosial og økonomisk bakgrunn. Heller ikke adoptivforeldrene visste at sønnene deres hadde to brødre.

Dette ble heller ikke avslørt gjennom de utallige besøkene forskere gjorde i guttenes hjem gjennom oppveksten.

Hemmelig rapport

Shafran, Gallan og Kellman var ikke eneste søsknene som ble skilt ved fødselen som en del av eksperimentet, som pågikk på 60- og 70-tallet.

Studien resulterte i en forskningsrapport, som fortsatt ikke har sett dagens lys.

Rapporten befinner seg på prestisjeuniversiversitetet Yale i Connecticut, men er ikke offentliggjort, til tross for at studiens deltakere har bedt om innsyn.

Det gjør Kellman og Shafran fortvilet.

- Det ville hjelpe oss om vi visste at det muligens hadde kommet noe bra ut av studien, sier Kellman til Washington Post.

Den tredje trillingen, Eddy Gallan, tok sitt eget liv 33 år gammel.

Krever kompensasjon

Det var det nå nedlagte adoptivbyrået Louise Wise som i sin tid plasserte guttene hos sine respektive familier, som en del av studien ledet av Child Development Center.

Sistnevnte ble seinere slått sammen med The Jewish Board, en 140 år gammel frivillig organisasjon som jobber med mental helse og sosialtjenester i New York.

Shafran og Kellman krever nå en unnskyldning og kompensasjon fra The Jewish Board, i tillegg til at resultatene av studiene offentliggjøres.

The Jewish Board takket nei til å medvirke i dokumentarfilmen, men har sendt en uttalelse til Washington Post, etter å ha blitt konfrontert med kritikken som presenteres i «Three Identical Strangers».

Begrenset tilgang

«The Jewish Board støtter ikke studien gjennomført av Peter Neubauer, og setter pris på at filmen har skapt en mulighet for en offentlig debatt om den.», heter det i uttalelsen.

Videre skriver The Jewish Board at de gjør så godt de kan for å hjelpe mennesker som har vært en del av studien med å få tilgang til sine dokumenter, men at denne tilgangen er svært begrenset på grunn av lover om konfidensialitet.

Organisasjonen sier også at de håper at filmen oppmuntrer andre til å tre fram og be om tilgang til sine dokumenter.

The Jewish Board understreker også at de ikke hadde noen rolle i separeringen av tvillinger som ble adoptert gjennom Louise Wise-byrået.

Kilder: Independent, Washington Post, Sundance Institute.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!