Trilogi med trist slutt

New York: Den amerikanske historikeren William Manchester kastet tirsdag inn håndkleet og erklærte at han ikke makter å fullføre tredje bind av den store biografien over Sir Winston Churchill.

Manchester (79) er sterkt svekket etter to hjerneslag, og sier at han gjort flere iherdige forsøk på å sluttføre biografien. Men han klarer ikke mer, etter at 237 sider av tredje og siste bind er ferdigskrevet.

Forlaget Little and Brown har foreslått at biografien fullføres av en utenforstående i samarbeid med Manchester, men den feterte historikeren synes ikke det er noen god idé. Manchester har trukket den enkle konklusjon at kjødet er for skralt og hjernen altfor svekket til at arbeidet kan fortsette.

- Språkformulering har for meg vært like lett som å puste de siste 50 år, men nå orker jeg ikke mer, sier Manchester fra godstolen i sin hage. -Det er vanskelig å beskrive hvilke tanker en gjør seg når man må gi opp, sier han.

Manchester har skrevet 18 bøker, blant annet «The Death of a President» og «American Caesar». Trebindsverket over Churchill skulle avrunde hans historikerkarriere, men Manchester ble slått like før målstreken.

(NTB)