Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trim for eldre

Stallone og Schwarzenegger skyver pensjonsalderen foran seg i kompetente «Escape Plan».

FILM: Mye tyder på at pensjonsalderen er lavere for lærere og ingeniører enn for mannemenn som har tilbrakt karrieren med å løpe gjennom kuleregn - eller forårsake dem. Sylvester Stallone (67) og Arnold Schwarzenegger (66) har i alle fall ikke tenkt å overgi seg til godstolen og P1 Pluss riktig ennå. De gjør det de alltid har gjort, med tilstrekkelig verdighet, i «Escape Plan», en uoriginal, men kontant og kompetent actionaffære i svart og stålgrått som ikke bare lener seg på herrenes pr-vennlige plakatnavn og bulende blodårer.

Utbryterkonge
Ray Breslin (Stallone) er ekspert på å bryte ut av fengsel og tar seg klekkelig betalt for å teste høysikkerhetsfasiliteter. En dag blir han tilbudt muligheten til å rømme fra et hemmelighetsfullt anlegg som muligens har noe med CIA å gjøre. Fordi dette er film og en film har sine premisser, er den ellers sylskarpe Breslin i fem minutter akkurat så tjukk i huet at han ikke skjønner at dette er et komplott.

Snart er han i praksis begravet og glemt i et høyteknologisk fangehull styrt av den sadistiske Hobbes (Jim Caviezel). Han er omhyggelig velpleid og velkledd, med ballettaktige håndbevegelser og en stemme som glir feminint oppover på slutten av alle setninger - kort sagt alt som i dette universet kaller på mistanke. Heldigvis finnes medfange Emil Rottmayer (Schwarzenegger).

Macgyver-aktig
Den som lider av klisjéallergi, vil få rennende nese allerede under åpningssekvensen av «Escape Plan» og full indre elveblest i øyeblikket Arnold river frem maskingeværet i sakte film. Andre vil sette pris på at den svenske regissøren Mikael Håfström («Kopps») pisker på med masseslagsmål i messa og forpustet flukt gjennom klaustrofobiske korridorer og i tillegg tar seg bryet med å legge ut et lett Macgyver-aktig puslespill med såpass mange brikker at han holder på engasjementet til siste «motherfucker» er hvest mellom sammenbitte tenner.

Stallone og Schwarzenegger har god kjemi. Den skal de dyrke også i «The Expendables 3», før de skal skille lag og gå i ungdommen på hver sin kant, som Rocky Balboa i «Creed» og Conan i «The Legend of Conan». Enn så lenge er «Escape Plan» en helt fin måte å holde revmatismen stangen på.