KOMMENTARER

Trine er en moden frukt

Politisk ledelse er full av risiko. Når politikken og velgerne svikter, er det lettest å plukke ned partilederen. Se på Venstre, skriver John O. Egeland.

Trine er en moden frukt
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Etter Venstres valgnederlag natt til mandag (3.8 prosent, minus 1.7), slipes knivene i Venstre. Lederen i Unge Venstre, Sondre Hansmark, sier det er på høy tid med utskiftninger i partiledelsen. Han får følge av en rekke sentrale Venstre-politikere utover i landet. De peker på at partiets landsmøte neste år må velge en ledelse som kan vitalisere partiet. Stortingsvalget i 2021 kan bli skjebnesvangert for Norges eldste parti. Trine Skei Grande er derimot innstilt på å kjempe for ledervervet.

Her pågår noe som er typisk for politiske prosesser innad i partiene. Det likner på hva fotballtrenere må være forberedt på. Når laget rykker nedover på tabellen, og risikerer å gå ned en divisjon, ropes det på trenerskifte. «Treneren har mistet garderoben», heter det gjerne underveis i prosessen.

Når et parti synker ned mot sperregrensen og under, kommer liknende mekanismer i bruk. Det første tema som kommer opp er partilederens egenskaper, profil og innsats (tenk på Jonas Gahr Støre). I mindre grad handler det om laget og strategien, altså den kollektive ledelsen og politikken.

I Norge er det tradisjon for å skjule politisk svikt bak lederskifter. Det er tross alt lettere å skyve en leder ut i kulissene enn å erkjenne at partiets politikk ikke virker, eller er lite attraktiv blant velgerne. Tendensen forsterkes av at politikken i økende grad er delt opp i korte enkelthendelser med sterkt personfokus. Form er blitt viktigere enn vesen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer