NYTT ANSVAR: Da den nye firepartiregjeringen ble presentert forrige tirsdag, var likestillingsområdet lagt under kulturminister Trine Skei Grande (V). Her med statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp) og landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF). Foto: John T. Pedersen
NYTT ANSVAR: Da den nye firepartiregjeringen ble presentert forrige tirsdag, var likestillingsområdet lagt under kulturminister Trine Skei Grande (V). Her med statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp) og landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF). Foto: John T. PedersenVis mer

Debatt: Likestilling

Trine er riktig dame for likestillingsjobben

Det er helt vanlig å endre på ansvarsområdene til statsrådene når en ny regjering trer sammen i Norge.

Meninger

Opposisjonen er misfornøyd med at KrF ikke får ansvaret for likestillingspolitikken. De må innse at vi hever feltet til et nytt nivå når vi gir ansvaret til en liberal partileder og statsråd.

STORTINGSREPRESENTANT: Grunde Almeland (v).
STORTINGSREPRESENTANT: Grunde Almeland (v). Vis mer

For å ta det første først: Opposisjonens virkelighetsbeskrivelse stemmer ikke. Ingen statsråder er vernet fra å arbeide med likestillingsspørsmål. At hovedansvaret flyttes til Kulturdepartementet skjer først og fremst fordi Venstre har ønsket seg ansvaret for dette området, som er veldig viktig for oss.

Jeg er uenig med dem som mener at likestillingsporteføljen utelukkende passer sammen med permisjonsordninger, barnevern, forbrukerpolitikk og resten av feltene underlagt dagens Barne- og likestillingsdepartement. Jeg sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, og de likestillingssakene jeg har jobbet med det siste året har hovedsakelig handlet om justis. En del av sakene i den offentlige debatten nå, hører til helse.

Det er helt vanlig å endre på ansvarsområdene til statsrådene når en ny regjering trer sammen i Norge. Venstre heier på det moderne mangfoldssamfunnet med plass til alle, hvor alle kan være seg selv, ha de samme rettighetene og få de samme mulighetene. Minoriteter skal lyttes til og legges til rette for. Likestillingspolitikken handler om alt dette. Og det utgjør en viktig forskjell at den skal ligge under en partileder, som attpåtil er liberal.

Det viktigste vi kan gjøre dersom vi ønsker et mer likestilt Norge, er å gi ansvaret til en statsråd som har tyngde ved regjeringsbordet og klarer å manøvrere internt i en regjering hvor virkemiddelapparatet ligger godt spredt i ulike departementer.

Trine er, med sitt brede likestillingsengasjement, riktig dame for jobben. Hun og Venstre brenner for likestilling mellom kvinner og menn, for skeive, for mennesker med funksjonsnedsettelser og for alle andre minoriteter som opplever at de ikke blir tatt på alvor, eller har like spilleregler som andre i samfunnet vårt. Og én ting har både opposisjonen og det skeive miljøet rett i: Vi som lever i regnbuefamilier er ikke «støy». Vi gjør samfunnet bedre og mer fargerikt. Men holdninger, lover og regler henger ikke alltid med i tiden. Og vi trenger en statsråd som hjelper oss å hevde vår rett.

Likestillingen har kommet langt siden Venstre som første parti fremmet forslag om stemmerett for kvinner. Men mange kamper gjenstår. Hatkriminalitet er et utbredt problem med høye mørketall. Diskriminering finner fortsatt sted, og doble minoriteter har det spesielt vanskelig. Altfor mange synes det er vanskelig eller skummelt å være åpne om hvem de elsker, eller hvem de er. Etnisitet og religion brukes fortsatt som skjellsord.

Ingen i regjeringen skal «skjermes» fra likestillingspolitikk. Med Trine ved roret vil den tvert imot styrkes.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.