Trine Rein: - Har vurdert å gi meg

Trine Rein legger «alle egg i én kurv» foran årets juleturné. Hun satser alt på suksess etter to tunge pandemiår.

NY TURNÉ: Trine Rein er i full gang med opptrapping til årets juleturné. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NY TURNÉ: Trine Rein er i full gang med opptrapping til årets juleturné. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ASKIM (Dagbladet): - Jeg har vurdert å gi meg. Mange ganger - og det har flere av mine kolleger også. For det er jo ikke liv laga, sier Rein til Dagbladet.

Da Dagbladet møter 51-åringen i Askim, har hun nylig blitt ferdig med turneen «Femti, feit & bitter» - som egentlig skulle vært spilt i 2020. I høst ble tittelen derfor «Femti’ish, Feit & (enda mer) Bitter »

Den turneen ble delvis amputert av coronarestriksjonene, forteller hun.

- Det ble en fin forestilling, men jeg er ikke 50 lenger, spøker Rein.

Under pandemien var artisten flere ganger kritisk til restriksjonene - og kompensasjonsordningene - norsk kulturliv fikk.

- Det har vært så mye greier, jeg har prøvd å fortrenge mye av det, sier hun om coronapandemien.

- Vi ble satt av midtfjords og fikk beskjed om å svømme tilbake til land selv da landet åpnet og restriksjonene ble løftet. All den hjelpen de lovte oss fra myndighetenes side ble avlyst over natta midt i februar, legger hun til.

Nå er Rein i full gang med opptrapping til årets juleturné: «Julegaven». Hun turnerte første gang med «Julegaven» i 2011. Siden den gang har det blitt mange kirkekonserter.

I år skal hun og vokal-makker Adrian Jørgensen (30) - kjent fra The Voice, Melodi Grand Prix og Stjernekamp - besøke 30 kirker og samarbeide med lokale kor. Målet er å gjøre porten høy og døra vid i norske kirkerom, skal vi tro artisten.

- Nå eller aldri

Rein forteller at hun har satset alt på at denne julesesongen blir annerledes enn de to foregående.

- Det er nå eller aldri, sier hun.

- Jeg satser hele firmaet på denne juleturneen. Den må gå bra, hvis ikke så er jeg ute og søker jobb over nyttår - så enkelt er det.

Artisten mener at kultur er viktigere enn noen gang før - først etter to år med pandemi - så etterfulgt av krig i Europa, økte strøm- og drivstoffpriser og levekostnader.

- Folk trenger kulturen, sier hun og utdyper:

- Nå er det mørke tider. Nå trenger man virkelig den berikelsen kultur kan gi.

SISTE SANG?: Trine Rein satser alt på at årets juleturné går bra. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SISTE SANG?: Trine Rein satser alt på at årets juleturné går bra. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Reddet av pop-up-butikk

Redningen under pandemien - i tillegg til de få konsertene hun fikk avholdt - var noe utradisjonell for artister, forteller Rein. Hun dro nemlig på landeveien med et litt annerledes konsept enn musikken - nemlig klesmerket og friluftsproduktene til ektemannen, Lars Monsen.

- Da avanserte jeg fra popbransjen til pop-up-bransjen. Jeg reiste rundt med en pop-up-butikk og solgte Lars Monsen «gear» for å få endene til å møtes, forteller hun.

- Så jeg måtte selge trusene til mannen min, sier Rein og ler.

- Heldigvis var de ubrukte, legger hun til.

- Skjellsettende opplevelse

Rein forteller at den kommende turneen også er et forsøk på å gi publikum noe tilbake. Hun vil særlig formidle en opplevelse hun selv hadde for over 20 år siden da hun bodde i sitt fødeland USA.

- Jeg hadde en skjellsettende opplevelse i USA. Jeg satt i en kirke og ble rett og slett overfalt av en helt vanvittig kraftig kjærlighet. En guddommelig kjærlighet, sier hun og fortsetter:

- På en måte var det en vekkelse. Jeg trodde at det fantes en gud før det, men jeg hadde aldri fått det fysiske beviset jeg fikk den gangen, hevder Rein.

Nå ber hun jevnlig.

- Jeg ber jo, og jeg opplever at jeg får bønnesvar. Det er noen der ute, mener Rein - som ikke er opptatt av hvilke begreper hun vil bruke på denne kraften.

- Det er noen der ute som elsker og passer på oss. Det er jeg overbevist om.

- Hvor viktig er åndelighet og tro i musikken din?

- Det er veldig viktig, men samtidig henvender jeg meg til et sekulært publikum. Folk som allerede har en tro vil nok kjenne igjen det i tekstene mine, men folk som ikke har en tro vil kunne «spise» mine tekster uten å føle seg støtt. Jeg prøver ikke å pushe en religion.

- Et veldig spesielt sted

Forrige helg ble det kjent at Rein og ektemannen Lars Monsen selger boligen sin i Skiptvet.

«Dette er ingen enkel avgjørelse å ta, men Trine og jeg er omsider enige om å legge ut det usedvanlig flotte stedet vårt i Skiptvet for salg,» skrev Monsen i et innlegg på Facebook.

Rein sier at ekteparet ikke har kjøpt en ny bolig ennå.

SELGER: Trine Rein og Lars Monsen Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SELGER: Trine Rein og Lars Monsen Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi har ikke kjøpt noe nytt. Vi må jo vite hva vi får for huset vårt - og om vi i det hele tatt får solgt det - det er jo et veldig spesielt sted, sier artisten om eiendommen med et bruksareal på 530 kvadratmeter.

Hun forteller også at beslutningen ikke ble tatt med lett hjerte.

- Det er ikke helt uten vemod at vi bestemte oss for å selge, men det er et veldig stort sted å holde ved like for noen som reiser så mye som det vi gjør, sier hun med referanse både til egen artistvirksomhet og Monsens mange ekspedisjoner og hundeløp.

- Hvor vil dere bo da, i hvilket område?

- Det er helt åpent! Man kaster livet sitt litt sånn opp i luften og ser hva som skjer, sier hun og legger til:

- Det er spennende. Vi har jo mange telt!

Drømmeplass

Paret har imidlertid en annen drømmeplass, kan artisten fortelle. Det er en gammel fjellgård - uten vann og innlagt strøm - på Saltfjellet i Nordland.

- Vi har en fjellgård oppe på Saltfjellet som Lars har hatt fra tiden før vi møttes. Den elsker jeg. Det er det fineste stedet i verden, forteller Rein.

Den grisgrendte gården i Nordland blir imidlertid ikke hjemsted for de to travle ektefellene med det første, sier hun.

- Nei, vi kan nok ikke flytte opp dit, selv om vi har fablet om det når vi har bodd der oppe, sier hun.

- Det er så avsondret fra alt. Det er ikke mobildekning, det er ikke strøm og ikke innlagt vann. Det er vedfyring og henting av vann i bekken, sier hun.

- Helt avgjørende

Tross tittelen på forrige turné er den turnéklare 51-åringen langt fra bitter. Men hun mener egen bransje - og opplevelsene bransjen tilbyr folk - ikke alltid blir satt pris på at politikerne.

- Poenget et at vi ble en salderingspost. Ifølge statsbudsjettet er ikke kultur livsnødvendig, forklarer Rein.

HØST: Høsten har kommet til Askim, men Trine Rein gjør seg klar til jul. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HØST: Høsten har kommet til Askim, men Trine Rein gjør seg klar til jul. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Merkelig nok er det alltid kulturbransjen som blir oppringt når det skal klippes over en snor, feires eller sørges. Da er kulturen plutselig helt avgjørende, påpeker hun.

Vil løfte taket i kirka

Tittelen på konserten «Julegaven» er ikke tilfeldig. Rein forteller at hun har som mål å løfte taket i norske statskirker.

- Jeg har jo et evig ønske om å løfte taket litt i norske kirker. Senke terskelen. Jeg kaller showet «Julegaven» av en grunn. Det er fordi jeg fikk en enorm gave som jeg prøver å dele videre, forteller hun.

Etter å ha bodd i USA la hun merke til at mange der oppsøkte kirkerommet på en annen måte enn i Norge. Rein tror norske kirkerom har vært litt vel fokusert på den klassiske liturgien.

- Det blir hele spekteret. Det skal både være rom for glede, humor, feiring, men også litt rom for ettertanke, sier hun om målet med sine konserter.

Men det blir tradisjonell julefeiring også:

- Nordmenn er veldig tradisjonsbundne, så det kan ikke bare være kos, gøy og morsomt når det kommer til kirka. Det må være noe mer. En dybde. Der føler jeg at jeg har noe å by på, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer