Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Listhaug-kunsten

Trine Skei Grande-bilde malt på Listhaug-vegg i Bergen

Bildet er signert «Trøbbel».

NYTT KUNSTVERK: I april malte gatekunstneren AFK et maleri av Sylvi Listhaug på denne veggen. Nå er dette bildet av kulturminister Trine Skei Grande kommet opp på samme sted. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
NYTT KUNSTVERK: I april malte gatekunstneren AFK et maleri av Sylvi Listhaug på denne veggen. Nå er dette bildet av kulturminister Trine Skei Grande kommet opp på samme sted. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V).

NY KUNST: Trine Skei Grande er motiv i bildet signert «Trøbbel». Foto: Andreas Kjølen
NY KUNST: Trine Skei Grande er motiv i bildet signert «Trøbbel». Foto: Andreas Kjølen Vis mer

Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.

Det nye bildet har signaturen «Trøbbel». Bildet viser en smilende Grande med bukse og truse nede, mens hun former et hjerte med hendene.

Delvis ødelagt

Statssekretær Jan-Christian Kolstø i Venstre er kulturministerens statssekretær.

Han opplyser overfor Dagbladet at verken Skei Grande selv eller noen i apparatet rundt henne har noen kommentar til bildet.

Kulturministeren er i Bergen i dag, der hun skal åpne Bergen Digital Summit, et toppmøte om digitalisering og innovasjon og formidling av kunst- og kulturopplevelser.

Hun er også til stede på åpningsseremonien for Festspillene i Bergen.

Kunstneren «Trøbbel» skriver på sin profil på Instagram at vedkommende la igjen et håndkolorert trykk på stedet, som den første som kom dit kunne ta med.

I morgentimene onsdag var allerede deler av bildet ødelagt. Det er revet strimler av papiret, slik at ansiktet til Grande ikke er synlig.

Omstridt

Det var natt til 2. påskedag at den anonyme gatekunstneren AFK hang opp bildet «Making a Martyr» på gatehjørnet mellom Hans Holmboe gate og Fosswinckels gate i Bergen.

I tillegg til en naken, korsfestet Sylvi Listhaug inneholdt verket politisk ladet tekst, som for eksempel «Jemen», «sult», «norsk våpeneksport» og «masseovervåkning».

Det omstridte maleriet har vært gjennom litt av en «reise» siden den gang.

Etter at noen malte over motivet med sort maling, tok en gjeng studenter bildet med seg hjem, og fikk fram motivet igjen ved hjelp av neglelakkfjerner.

Bildet ble siden kjøpt for 300 000 kroner av Ole Petter Duus, som i sin tur valgte å gi det til Stavanger-mannen Tore Gudmestad, som hadde hoppet av budrunden på 270 000 kroner.

Tidligere denne måneden startet Gudmestad en innsamlingsaksjon til Kreftforeningen i forbindelse med utstillingen av bildet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media