- Trine Skei Grande er dratt med i et spill som en politiker av hennes kaliber ikke skal være med på

Venstre-lederen får krass kritikk etter utspill om dokumentaren «The Magnitsky Act».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Å blande seg i hvordan dokumentarister skal behandle materiale de kommer over, det skal Trine Skei Grande holde seg langt unna. Hun er dratt med i et spill som en politiker av hennes kaliber ikke skal være med på, sier direktør i Virke Produsentforeningen, Torbjørn Urfjell til Dagbladet.

Han representerer alle de organiserte dokumentarprodusentene i Norge, og reagerer kraftig på Venstre-leder Trine Skei Grandes uttalelser om den premiereklare dokumentaren «The Magnitsky Act» som er planlagt vist under Kortfilmfestivalen i Grimstad i juni.

- At Skei Grande, som vi normalt kjenner som en forkjemper for ytringsfrihet, demokrati og liberale verdier, går inn og mener noe om hva slags filmer Norsk filminstitutt (NFI) skal finansiere, er å bomme stygt, fortsetter Urfjell.

Døde i russisk fengsel 25. mai omtalte Dagbladet krangelen rundt dokumentaren «The Magnitsky Act». Filmen er laget av den anerkjente norske produsenten Piraya Film og den prisbelønte russiske regissøren Andrej Nekrasov.

Filmen er en «dramatisering av russisk politis forsøk på å stjele én milliard dollar fra en amerikansk finansmann, og drapet på hans trofaste skatteadvokat Sergej Magnitskij». Ifølge Nekrasov er den offisielle vestlige versjonen av historien grovt feilaktig.

Prosjektet har fått millioner i støtte fra blant annet Norsk filminstitutt (NFI), Nordisk Film & TV Fond og Fritt Ord.

I filmen kommer det fram angivelig dokumenterte, og svært kontroversielle påstander rundt historien til den verdenskjente russiske korrupsjonsvarsleren Sergej Magnitskij som døde i russisk fengsel i 2009.

Det skal også være en svært negativ omtale av den amerikanske milliardæren Bill Browder. Han jobbet med Magnitskij inntil Magnitskij ble arrestert og seinere døde i fangenskap.

Browder har nylig vært i Norge for å stanse visningen i Grimstad. Han hevder filmen er rein propaganda, betalt av Russland, og truer festivalen med søksmål om den blir vist. Piraya Film og Nekrasov tilbakeviser på det sterkeste påstandene om at de er kjøpt og betalt.

Milliardær i lobbymøter I løpet av sitt norgesbesøk hadde Browder, sammen med Helsingforskomiteen, lobbymøter med flere norske toppolitikere. Blant dem var Trine Skei Grande som kom med kritiske uttalelser til Dagbladet om filmprosjektet.

- Folk må få lage de filmene de vil, men de trenger ikke norsk statsstøtte til å lage russisk propaganda, sa Skei Grande (V) til Dagbladet.

Hun fortalte også at hun ikke selv har sett filmen, men setter sin lit til Helsingforskomiteen som støtter Browders versjon av saken. Hun stiller i tillegg spørsmål om «The Magnitsky Act» er den samme filmen Piraya Film og Nekrasov søkte om å lage.

- Ren propagandafilm På spørsmålet om det er det noe hun som norsk politiker skal legge seg borti, svarte Skei Grande følgende:

INNBITT KAMP: Milliardær og lederen av menneskerettighets-kampanjen Justice for Sergei, Bill Browder, har vært i Norge for å hindre at dokumentaren «The Magnitsky Act» vises under Kortfilmfestivalen i Grimstad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
INNBITT KAMP: Milliardær og lederen av menneskerettighets-kampanjen Justice for Sergei, Bill Browder, har vært i Norge for å hindre at dokumentaren «The Magnitsky Act» vises under Kortfilmfestivalen i Grimstad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Mange svært dyktige norske filmskapere får avslag på sine søknader. Jeg synes ikke pengene skal gå til reine propagandafilmer som forsøker å omskrive historien.

Det får de norske dokumentarfilmskaperne til å reagere.

- Filmen er fortsatt ikke vist offentlig, og alle er selvfølgelig velkommen til å delta i debatter om budskap, samt kritisere, men det å forsøke å styre hvem som skal motta tilskuddsmidler og filmutvikling fra politisk hold, aksepterer vi ikke, sier Urfjell.

- Viktig å vise filmen Piraya Film er tilknyttet interesseorganisasjonen Virke Produsentforeningen. Urfjell mener at det er desto viktigere å vise «The Magnitsky Act» når politiske krefter forsøker å stoppe den.

- De som vil stoppe en film, må ikke nå gjennom. Det må gjerne bli en diskusjonen i etterkant, men da må man møtes offentlig i stedet for å jobbe for å stoppe budskapet, sier Urfjell.

- Er for ytringsfrihet Trine Skei Grande (V) kaller Urfjells påstander meningsløse.

- Jeg har overhodet ikke tatt til orde for å styre politiske ytringer, eller et forbud mot filmen. Jeg har heller ikke satt spørsmålstegn ved om den bør vises. Jeg stiller spørsmålstegn ved om det er riktig bruk av statlige penger. Det må være legitimt å ta en debatt om det uten å bli beskyldt for å være i mot ytringsfrihet, sier Skei Grande til Dagbladet.
- Konsekvensen av Urfjells utsagn er at Virke mener man må ha statsstøtte for å komme med ytringer, og det tror jeg ikke Virke mener, fortsetter Venstre-lederen. 

MØTTES: Fra venstre: Assisterende generalsekretær i Helsingforskomiteen, Gunnar M. Ekeløve-Slydal, Bill Browder og stortingspolitiker Morten Wold (Frp). Foto: Privat
MØTTES: Fra venstre: Assisterende generalsekretær i Helsingforskomiteen, Gunnar M. Ekeløve-Slydal, Bill Browder og stortingspolitiker Morten Wold (Frp). Foto: Privat Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer