KOMMENTARER

Ny medieansvarslov

Trine Skei Grande vil demme opp for alternative medier og falske nyheter

Men hvordan skal hun definere hvem som faller utafor?

BESKYTTER: Kulturminister Trine Skei Grande har sendt en ny medieansvarslov på høring. Ambisjonen er at loven skal hegne om redaktørstyrte medier og demme opp for de alternative. Her under åpningen av de 66.Festspill i Bergen.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
BESKYTTER: Kulturminister Trine Skei Grande har sendt en ny medieansvarslov på høring. Ambisjonen er at loven skal hegne om redaktørstyrte medier og demme opp for de alternative. Her under åpningen av de 66.Festspill i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Da kulturminister Trine Skei Grande åpnet Nordiske mediedager i Bergen i begynnelsen av mai, kom hun med en gave til journalister og redaktører: Forslag til en ny medieansvarslov.

Det handler om mer enn å samle eksisterende lovverk og bringe det inn i et nytt århundre ved å innlemme publisering på internett. Ambisjonen for loven, som redaktørene selv har ønsket seg, er ikke små. Den skal både hegne om den frie presse og demme opp for «fake news» i såkalte alternative medier.

Loven knytter frihet til ansvar. Prisen for friheten redaktørstyrte medier nyter, er ansvar – et ansvar som den nye loven både skal synliggjøre og tydeliggjøre. Seinere i år kommer også nye lovregler om kildevern, hvor regjeringen ser ut til å gå inn for en lovfesting.

Dette er gode og nødvendige målsettinger på et område som har vært gjennom en teknologisk og publisistisk revolusjon de seinere åra uten at lovverket har hengt med. Nye aktører provoserer og utfordrer med en nyhetsformidling som skiller seg vesentlig fra journalistikken i redaktørstyrte medier. Da sikter jeg ikke til innholdet, selv om det også skaper debatt og kontroverser, men til journalistiske metoder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer