Trippel- Torun

Forfatter Torun Lian har skrevet en ny ungdomsbok som dramatiker Torun Lian lager filmmanus av, som regissør Torun Lian vil lage film av.

Torun Lians to siste ungdomsbøker - «Frida - med hjertet i hånden» og «Bare skyer beveger stjernene» - er blitt film.

Nå har hun skrevet sin tredje roman - «Ikke naken, ikke kledt» - om pubertet og kjærlighet.

- Noen ganger lurer jeg på om jeg er helt pubertal selv, sier Lian.

Farlig begjær

- Hva er det som fascinerer deg slik med puberteten?

- Blandingen av uskyld og et skarpt blikk på verden. Puberteten er tida for muligheter, drømmer, den første kjærligheten, en tid da begjæret og lysten fortsatt er ren.

- Er det vanskelig å skrive slik at ungdom aksepterer det?

- Mennesker formes i puberteten, og siden litteratur handler om forandring, er det en takknemlig tid å befatte seg med. Men språklig blir det stadig vanskeligere, fordi ungdomsspråket også forandrer seg så voldsomt.

«Ikke naken, ikke kledt» handler om Selma, som bor sammen med sin far og hans kjæreste. Selmas mor døde da dattera ble født. Preget av dette bestemmer Selma seg for at hun ikke skal gifte seg. I alle fall synes hun gutter, kyssing - for ikke å snakke om sex - er dumt, ekkelt og helt uaktuelt for henne.

- Og farlig: Kjærlighet, begjær, det folk hengir seg til og elsker, er dødelig, mørkt og skummelt. Men samtidig uunnværlig, sier Lian.

Vær modig

- Har du noen råd til ungjentene du skriver for?

- Ikke annet enn at de må være modige og gå for det de selv tenker og ønsker.

- Det gjorde du kanskje ikke selv?

- I det jeg skriver, prøver jeg nok å svare på en del av de spørsmålene jeg selv lurte på som ung. Og som jeg fremdeles tumler med: Hva er riktig og hva er galt? Hva har jeg rett til og plikt til? Finnes kjærligheten? Og hvis den finnes; hvordan skal man finne den?