Trippel amandus-seier for Erika (19)

Se vinnerfilmen «Tykt og tynt».

(Dagbladet.no): 19 år gamle Erika Calmeyer og hennes filmteam fra Elvebakken skole i Oslo stakk av med tre priser under barne- og ungdomsfestivalen Amandus på Lillehammer i kveld.

Filmen «Tykt og tynt» falt i smak hos juryen og vant i de tre kategoriene fiksjon, dvoteds fagpris og publikumsprisen. Juryen hyller blant annet filmhistorien og de filmatiske virkemidlene.

- Jeg ble veldig imponert over de innsendte bidragene, og vinnerfilmene er alle helstøpte filmer som forteller en klar og tydelig historie. Jeg ble utrolig imponert over det tekniske nivået på fiksjonsfilmene, og vinnerfilmen nærmer seg et profesjonelt nivå, sier juryleder Ingrid Bolsø Berdal i en pressemelding.

Året jury har bestått av skuespiller Ingrid Bolsø Berdal (juryleder), regissør Arild Frölich, filmkritiker Einar Aarvig, skoleelevene Erik Kristiansen Hippe fra Hamar Katedralskole og Karoline Holtklippen fra Gausdal Videregående skole.

Dette er vinnerne av Amandus 2009:
Fiksjon: Tykt og tynt av Erika Calmeyer (19 år fra Oslo)
Fra juryens begrunnelse: Filmen er helstøpt og sjangertro og forteller en hel historie med sterke filmatiske virkemidler. Fotoet er godt, klipperytmen og den visuelle stilen forsterker innholdet - den unge gjengen med filmskapere har på ypperlig vis greid å lage en gjennomført og veldig god film.

Dokumentar: Et liv uten rytme av Marianne Braastad (18 år fra Oslo)
Fra juryens begrunnelse: Filmen formidler et gripende portrett av et tappert menneske, historien rørte hele juryen. Vi ble glade over å se at filmskaperne valgte å sette fokus på den lille jentas livsglede.

Animasjon: Lookin` For A Hand Out av Adrian Kaxrud (18 år fra Ski)
Fra juryens begrunnelse: "Juryen ble fullstendig blåst av banen av denne filmen. Kombinasjonen av teknisk nivå og fantasifullhet gjør filmen helstøpt og veldig spesiell. Lyddesignen og musikkbruken er eksepsjonelt god og tilfører filmen ytterligere humor og brodd."

Junior: Måneferden av Emil Halvorsen (10 år fra Fjellstrand)
Fra juryens begrunnelse: "Ideene er kreative og fine, løsningene er morsomme og detaljrikdommen god, særlig positivt overrasket ble juryen over arbeidet med månefartøyet. Juryen ble imponerte over at så unge filmskapere greier å lage en så god og gjennomført animasjonsfilm!"

Musikkvideo: Pimpadellic - Svik av Julie Lium (16 år fra Trondheim)
Fra juryens begrunnelse: "Videoen kunne tippet over i klisjeen, men dere greier å holde dere på riktig side fordi dere forteller med hjertet. Fortsett med det!"

Ekstremsport: Camp snowfilm Bjorli 2009 fra Oppland filmverksted Fra juryens begrunnelse:
"Gjengen bak denne filmen har vært kreative når det gjelder bruk av kameraføring, klipp og musikk. Mange av triksene som blir utført i filmen er også såpass spektakulære at det blir spennende å se på".

Manus: The father av Annette Barstad (17 år fra Gjøvik)
Fra juryens begrunnelse: "Et sterkt manus med en gjenkjennelig konflikt - mellom forventingen de voksne har, og hva de unge vil. Denne konflikten handler ikke bare om en gutts drøm om å være kunstner. Dialogen er rett på og full av vendepunkt, som gjør dette til en veldig ærlig og god film."

Dvoteds fagpris: Tykt og Tynt, for beste regi av Erika Calmeyer (19 år fra Oslo)
Fra juryens begrunnelse: "Juryen ble mektig imponert over både filmskaperen og filmen og vi er alle veldig spente på hva som kommer fra den kanten i framtida! Gratulerer!"

Publikumsprisen — stemt fram på NRK P3s nettsider: Tykt og tynt av Erika Calmeyer

FILMTEAMET: Denne gjengen fra Elvebakken skole står bak filmen «Tykt og tynt». Foto: Amandusfestivalen
FILMTEAMET: Denne gjengen fra Elvebakken skole står bak filmen «Tykt og tynt». Foto: Amandusfestivalen Vis mer
GLAD VINNER: Juryen er spent på hva den unge regissøren har å by på i fremtiden. Foto: Amandusfestivalen
GLAD VINNER: Juryen er spent på hva den unge regissøren har å by på i fremtiden. Foto: Amandusfestivalen Vis mer