I UVÆR: Statsminister Mariano Rajoy var på besøk hos forbundskansler Angela Merkel i Berlin i går. Rajoy er omgitt av kriser på alle kanter, og han trenger hjelp fra mektige Tyskland. Foto: REUTERS / Scanpix / Tobias Schwarz
I UVÆR: Statsminister Mariano Rajoy var på besøk hos forbundskansler Angela Merkel i Berlin i går. Rajoy er omgitt av kriser på alle kanter, og han trenger hjelp fra mektige Tyskland. Foto: REUTERS / Scanpix / Tobias SchwarzVis mer

Trippel krise i Spania

Seilasen fra himmel til helvete ble kort for statsminister Mariano Rajoy i Spania. Et drøyt år etter en overlegen valgseier kjemper han for sitt politiske liv, skriver Einar Hagvaag.

Mariano Rajoy visste han overtok et land i økonomisk og sosial krise da han i desember 2011 flyttet inn i Moncloa-palasset. I valgkampen hadde han bare gitt ett løfte, om å ikke kutte i pensjonene, som han likevel måtte bryte. Han styrer nå et land med seks millioner arbeidsledige, 26 prosent av arbeidsstyrken.

På denne bakgrunnen utspiller det seg også ei institusjonell krise. I sommer løftet den rike landsdelen Katalonia uavhengighetsflagget og truet med å forlate Spania. Baskerland, den andre rike landsdelen, har aldri vært fremmed for samme tanke.

Og så eksploderer ei lenge ulmende korrupsjonskrise midt i det regjerende Folkepartiets hovedkvarter i Genovagata i Madrid. Partiets tidligere kasserer, Luis Bárcenas, har fra 1990 til 2008 ført et håndskrevet regnskap over bidrag til partiet fra næringslivet og utbetalinger av tilleggslønn til de øverste lederne. Fra 1997 til 2008 har Rajoy fått utbetalt 25 200 euro hvert år, etter dagens verdi 187 740 kroner, ifølge regnskapet, som avisa El País har offentliggjort. Mer enn 70 prosent av bidragene fra næringslivet er ulovlige, om regnskapet er ekte, og en statsråd har ikke lov til å motta lønn fra andre enn staten.

Rajoy, en mann av få ord, skulle forklare seg på lørdag, men de journalistene som kom til partikontoret fikk bare se statsministeren på en skjerm og ikke stille spørsmål. Han avviste mistanker og anklager som usanne og lovte å legge fram sine skatteerklæringer. Men han har vel ikke ført inn svarte inntekter i selvangivelsen?

De tre krisene henger sammen; de er tre hoder på et troll som ble skapt av vanvittig boligbygging og rå spekulasjon med eiendom. Da trollet, den store boligbobla, sprakk var landet i økonomisk krise og hver dag mistet tusenvis jobben. Da krisetiltakene kom, mente Katalonia at landsdelen betaler en for stor del av statsbudsjettet. Gullalderen, da boligbobla bare vokste, skapte en grobunn for korrupsjon på alle politiske nivåer, fra kommunestyret i Marbella og landsdelsregjeringa i Valencia til kongefamilien. Påtalemakta og rettsvesenet har hatt hendene fulle. Nå har de kommet til regjeringspartiet og statsministeren.

Rajoy må ha sett på kasserer Bárcenas som ei tidsinnstilt bombe fra han i 2009 ble siktet i den såkalte «Gürtel-affæren» i 2009. «Gürtel», tysk for belte, på spansk «correa», er etterforskernes kryptiske navn på et korrupt nettverk rundt forretningsmannen Francisco Correa, som ble avdekket i 2007. Det er en ellevill historie om bestikkelser, svarte penger, hvitvasking, skatteunndragelse, dobbel bokføring og en masse dresser uten kvittering blant lederne i Folkepartiet (PP) i landsdelen Valencia, som de regjerer, med forgreininger til Madrid.

Correa ga seg kallenavnet «don Vito» (Corleone fra filmen «Gudfaren») blant de innvidde. Den daværende ektemannen til dagens sosialminister, Ana Matos, er en av de siktede. Han hadde plutselig en luksusbil (Jaguar) i garasjen, men hun spurte ikke hvor den kom fra, ei heller hvem som betalte ferieturer hvor hun var med og fester for barna deres, sier hun. Derfor krever El País hennes avgang i en leder kalt «Corleone betaler festene».
 
Bárcenas sto i det hemmelige regnskapet til Correa som «L. B.». Etterforskerne har funnet en hemmelig bankkonto som han hadde i Sveits, hvor det på et tidspunkt sto 22 millioner euro. Når han førte sitt hemmelige regnskap for PP har han ikke vært helt ærlig mot partiet, tror etterforskerne. Et byggefirma ga PP 600 000 euro i 2002 og 2003 for å få en feit offentlig kontrakt, visstnok gjennom Correa, men kassereren førte bare inn 140 000 euro i regnskapet.

Da etterforskerne gikk løs på de private kontiene til Bárcenas var ikke lenger «Gürtel» hans største hodepine. Han hadde tatt ut 330 000 euro i 500-sedler i en bank som han to uker etterpå ga tilbake. Kona hadde en dag satt inn 500 000 euro som hun kom med i 500-sedler. Bárcenas har også fått hvitvasket 11 millioner euro under et skatteamnesti som Rajoy har fått vedtatt.

Fra PP fikk 44,63 prosent av stemmene 20. november 2011 har det falt til 23,9 prosent i siste meningsmåling søndag, og den var tatt opp før det hemmelige regnskapet med Rajoy som mottaker av hemmelig lønn var offentliggjort. Sosialistpartiet (PSOE) er jamnstort.

Når store grupper i Spania lider under krisa, virker bestikkelser, svarte penger og tilleggslønn som politisk dynamitt, i et land hvor folket allerede hadde ytterst svak tillit til sine ledere. Spørsmålet er om Rajoy kan overleve som statsminister, men også hva slags skader dette påfører demokratiet.