Trippel listetopp

Lars Saabye Christensen går rett til topps på Dagbladets bestselgerliste for ny skjønnlitteratur, og tar med seg «Bly» og «Beatles» til topps på pocketlista.

- Fantastisk, utbryter forlagssjef Anne Fløtaker i Cappelen Damm til meldingen om at «Bisettelsen» topper bestselgerlista allerede i sin første salgsuke. Saabye Christensen selv, garvet, men ublasert veteran i rollen som bestselgerforfatter, medgir villig at han er kjempeglad.

- Den beste tilbakemeldingen jeg kunne få fra leserne. Spesielt morsomt at «Bisettelsen» trekker med seg de to første bøkene, sier han og tilføyer så deadpan-alvorlig at det nesten - men bare nesten - står til troendes:

- Det er sånn det skulle gå, det var planen fra dag én.

- Må prioritere

- Som sportsfolk sier: Tillater du deg selv å suge litt på den søte karamellen nå, eller er det nullstilling og full konsentrasjon på nye arbeidsoppgaver som gjelder?

- Jeg jobber jo videre, men jeg tillater meg relativt god tid til å trives. Det må man mens man lader opp.

- Har du satt av dagene fram til jul til lanseringsarbeid overalt der ditt nærvær er ønsket?

- Ikke overalt, da ville jeg ikke fått gjort noe annet. Jeg må rett og slett prioritere med hard hånd, det er jo snart et bokbad på hvert hjørne i Norge. Men jeg skal være med på mye, og den store pågangen er veldig positiv. Jeg tenker ofte på at da «Beatles» utkom for 25 år siden, fantes det knapt en arena der forfattere kunne opptre. I dag finnes det mange, og det er bra.

Trippel listetopp

- Du sto bokstavelig talt på Karl Johan og solgte bøkene dine fra ei vogn helt i begynnelsen av karrieren din?

- Jeg gjorde det, og jeg glemmer ikke hvor jeg kommer fra. Det er derfor jeg velger å bruke ganske mye tid på å reise omkring og snakke med leserne. Når de gir meg en slik tilbakemelding, skal de få noe tilbake av meg. Jeg opplever at leserne ofte er interessert i tankene rundt en roman de lurer på hvordan en forfatters arbeidsdag ser ut, og jeg synes det er interessant å snakke om sånt.

- En avmystifisering av forfatterrollen?

- Ja, men jeg vil gjerne mystifisere litt. For det er ikke alt som er årsak-virkning her, det handler også om en blanding av planlegging og tilfeldigheter, sier Lars Saabye Christensen.

Flere opplag

Anne Fløtaker opplyser at Cappelen Damm til nå har trykket «Bisettelsen» i to opplag på i alt 40 000 bøker, og at det er tatt høyde for flere opplag utover høsten. I tillegg har Bokklubben Nye Bøker et opplag på 35 000 bøker, mens Cappelens Bokklubb, som også har «Bisettelsen» som hovedbok, åpner for bestilling i disse dager. De nye pocketopplagene av «Beatles» og «Bly» er på henholdsvis 34 000 og 25 000 bøker.

Salgsstatistikk er hentet fra følgende bedrifter: Ark Bokhandel (86 butikker), Libris (122 butikker), Notabene (129 butikker), Norli (68 butikker), Fri Bokhandel (19 av 147 butikker), Tanum, og Haugen Bok. Bokdata fra Den norske Bokdatabasen AS.

LES OGSÅ:

FORANDRING: Etter lanseringsjobbinga med «Bisettelsen» er cd-innspilling med bandet Norsk Utflukt neste prosjekt for Lars Saabye Christensen. Han gleder seg til overgangen fra ensom romanskriving til lagarbeid i platestudioet. Foto: FRANK KARLSEN
FORANDRING: Etter lanseringsjobbinga med «Bisettelsen» er cd-innspilling med bandet Norsk Utflukt neste prosjekt for Lars Saabye Christensen. Han gleder seg til overgangen fra ensom romanskriving til lagarbeid i platestudioet. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer