KLAR FOR PFU-TRIPPEL: Tre «Brennpunkt»-saker skal opp til behandling i PFU på tirsdag. «Brennpunkt»-sjef Odd Isungset er ikke bekymra. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
KLAR FOR PFU-TRIPPEL: Tre «Brennpunkt»-saker skal opp til behandling i PFU på tirsdag. «Brennpunkt»-sjef Odd Isungset er ikke bekymra. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Trippel PFU-klage mot NRK «Brennpunkt»

I dag kan NRKs prestisjeprogram «Brennpunkt» få trippel smekk i Pressens Faglige Utvalg.

(Dagbladet): Tirsdag morgen møtes Pressens Faglige Utvalg (PFU) til høstens første møte. 13 saker står på tapetet, deriblant tre klager mot NRK «Brennpunkt».

Dokumentarprogrammet er anklaget for brudd på god presseskikk av både Rema 1000, Rådet for legeetikk og Norges Pelsdyralslag for tre vidt forskjellige dokumentarfilmer. 

Odd Isungset, redaktør for Brennpunkt, sier han ser fram til PFU-møtet, som i stor grad skal dreie seg om programmet han er ansvarlig for. 

- En del av risikoen - Det er alltid interessant å se hva PFU-møtet kommer fram, sier Isungset, som ikke går tirsdagen i møte med spesielle kvaler.

Han sier det helt tilfeldig at NRKs prestisjeprogram «Brennpunkt», som skal stille med statskanalens mest hardtslående journalistikk, har tre klager mot seg akkurat nå. 

- Når en driver med den typen journalistikk som vi gjør, er PFU-klager en del av risikoen. Og det er hyggelig at «Brennpunkt» skaper engasjement blant folket. Hvis en ser på PFU-klager generelt så er det ofte den undersøkende journalistikken fra tunge redaksjoner som blir klaga inn, sier han.

«Svært skadelig» Blant anklagene fra Rema 1000 er at NRK og «Brennpunkt» bevisst har framstilt Rema-sjef Ole Robert Reitan som «arrogant, respektløs og frekk» og at «Brennpunkt»-dokumentaren «Matvarekrigen» er klippet sammen på en måte så det framstår som Reitan holder en tale for blant annet landbruksminister Sylvi Listhaug, når hun i virkeligheten ikke var tilstede.

I klagen skriver Rema 1000 at «Brennpunkts» framstilling av Ole-Robert Reitan er «svært skadelige for Rema og Ole Robert Reitan». Rema 1000 ønsket ikke å kommentere klagen før PFU har behandlet saken tirsdag. Blant annet er NRK anklaget for brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 3.2, manglende kontroll av fakta.

Heller ikke Isungset i NRK Brennpunkt vil kommentere klagen fra Rema 1000 eller de to andre PFU-sakene som han tirsdag står ansvarlig for. 

- Jeg ønsker ikke å gi noen vurdering om noen av sakene nå. Vi avventer PFUs behandling. Men klart, det er aldri hyggelig å bli felt i PFU, sier han.