Trippel trøbbel

Forstadsidyll, flerkoneri, trøbbel med svigers.

TV: Skal vi tro «Big Love», må det ha vært vanskeligere å ha tre koner før Viagra ble lansert til stående applaus. Skjebnen er derfor ironisk: I dag er flerkoneri forbudt, mens potensfremmende midler selges over disk. Sånn kan det gå.

Men Bill Henrickson (Bill Paxton) lever alternativt, og det er ikke bare i sengene at konene krever sitt. Nicki (Chloë Sevigny) er shopaholiker, Margene (Ginnifer Goodwin) er usikker på seg selv og Barb (Jeanne Tripplehorn) er eldst og den eneste lovlige kona, så hun må være moden og sterk.

Det oppstår altså forviklinger, men «Big Love» er ingen komedie. Serien er skapt av HBO, kabelkanalen som de siste åra har anstrengt seg for å lage noe som er mer sært enn «Sopranos» og «Seks fot under». Det er mye humor i «Big Love», men den er subtil og selv om serien er skrevet av to homofile menn fra kysten med en viss avstand til disse karakterene i Utah, gir de oss sjelden muligheten til å le av gudfryktige Bill og hans utvidede familie.

Har så HBO lyktes? Vanskelig å si, sånn i starten. «Big Love» blir visstnok mer uimotståelig rundt femte episode. Jeg nevner dette fordi de helt store konfliktene lar vente på seg. Det virker som om serieskaperne tenker at vi har nok med å fordøye selve premisset: En delvis frafallen mormon lever med tre koner i en idyllisk forstad til Salt Lake City, i en delstat som historisk sett er vant til slikt. Mormonene ble tvunget til å forby flerkoneri i 1890, men fremdeles lever 20-40 000 i slike ekteskap i USA, ifølge FBI.

Bill og konene må derfor holde opplegget skjult for sine lovlydige nabomormoner, samtidig som resten av slekta lever på enda mer fundamentalistisk vis oppe i fjellene. Særlig den ene svigerfaren (Harry Dean Stanton) kommer til å lage trøbbel. Han kalles Profeten, gifter seg med tenåringer og er ute etter Bills penger.