TrippelLind

Det ble med Espen Lind som med navnebror Espen Askeladd. De vant rubb og rake. Men der Askeladd fikk prinsessa, fikk Lind prisen, og der Askeladd fikk halve kongeriket, tok Lind hele landet. Dessuten ble han popkongen i går kveld. Tre priser tok han med seg til festen. Og dessuten; gratulasjonsklemmer fra Aqua-Lene.

- Bra! Jeg vant, jeg vant! strålte Espen Lind da han etter noen minutter i egne tanker bak scenen våge seg ut til et ventende pressekorps. Årets artist, Årets popsolist og opphavsmannen bak Årets låt syntes det ble mye.

Det var han og Bjørn Eidsvåg, Årets Spellemann, som sikret seg de gjeveste prisene, sammen med Aqua-Lene Nystrøm, som tok Juryens Spesialpris.

Hadde håpet

Tidligere er det bare Morten Harket som har sikret seg flere priser under en norsk Spellemannpris-utdeling. I det store «Harket-året» 1996 tok han fire, og i det store a-ha-året 1987 var han delaktig i tre.

- Hadde du ventet deg tre priser i kveld?

- Man håper jo, men dette var ikke i mine hender. Jeg ble bare veldig, veldig glad, sier Espen, og mottar klemmer og gratulasjoner fra jenta som fikk juryens spesialpris. Lene Nystrøm ble så rørt at gråten var helt i halsen da hun overrasket mottok prisen. Hun hvisket et par meldinger i Espen Linds øre underveis i fotoseansen, og Espen ble i hvert fall ikke surere av det han fikk høre.

Hater å tape

Det er mye reising som venter både Lene og Espen i tida framover.

- Jeg regner ikke med å kunne sette beina hjemme i tromsø før 20. desember i år, røper Espen, som ikke syntes å være fryktelig reiselei. Han gikk helt opp i rollen som «international pop-star» og hadde lagt seg til et cool-image få andre norske artister har våget å ta fram.

- Noen må jo holde rockprofilen, veit du, ler Espen, og setter på seg solbriller så mørke at han ikke ser lyst på tilværelsen, tre priser til tross.

- En selger ikke felre plater i England av å vinne norske Spellemannpriser, men medieomtale i Norge blir det jo. Dessuten, jeg har litt sans for det Bjørn Dæhlie sa før OL: Jeg hater å tape! Jeg ville hatet å ikke vinne en eneste pris her i kveld!

Bare starten

Det er ikke bare i Norge han verdsettes. Plateselskapet hans tror slik på Espen at de har bestemt seg for å kjøre en internasjonal kampanje for plata hans, «Red» i ett år til.

- Dette er bare starten! Selv om det begynner å bli 15 år siden jeg starta, hjemme i Tromsø. Det som skjer nå begynte vi å planlegge i januar 1996.

- Hvilken av prisene gleder deg mest?

- Spør meg om ei uke! Hm, Årets artist er jo alle prisers mor, men det er jo stas at folket kåret «When Susannah Cries» til årets låt også... Jeg veit sannelig ikke, sier Espen.

Men en ting er han skråsikker på: - Nå skal jeg vinne festen!

GLAD'DUO: Lene Nystrøm ble både rørt og overrasket over sin pris og Espen Lind ble nesten helt satt ut.