Trist - men ikke slagen

Vibeke Løkkeberg serverte sin egen versjon av såpeoperaen rundt «St. Hansnatten» i går. - Det sjokkerer meg at produsenten skrev under på at jeg skulle ha siste ord når det gjelder det kunstneriske, og så vil han ikke engang vurdere den beste skuespilleren, fordi hun er min datter!

Farse for millioner

- Løkkeberg har brutt sin regikontrakt

Vibeke Løkkeberg var trist, men ikke slagen, sint, men ikke lammet da hun fikk beskjed om at produksjonsselskapet Northern Lights trekker seg fra filmen «St. Hansnatten». Den direkte årsaken er at hun insisterte på å ha sin egen datter, Tonje Kleivdal Kristiansen, i hovedrollen.

- Hun var rett og slett den beste, men produsent Axel Helgeland ville ikke vurdere henne på linje med de øvrige kandidatene. Jeg føler det som et tillitsbrudd fra hans side at han ikke ville se hva som gagnet filmen. I stedet ga han meg valget mellom tre «kandidater». To av dem kunne ikke brukes, fordi de ikke så ut som mannekenger. Den tredje kunne ikke snakke. Situasjonen var uholdbar, sier Løkkeberg.

Støtte utenfra

Gårsdagen innebar ikke bare negative meldinger for Løkkeberg og datteren Tonje.

- Vi har fått støtte utenfra og allerede nå har vi klart å dekke inn de fire millioner kronene Northern Lights skulle trekke med inn i filmen. Jeg skal kjempe for at dette blir film likevel, sier Løkkeberg.

Verken hun eller advokat Ellen Moen ville snakke om et eventuelt erstatningssøksmål.

- Først skal filmen på lerretet, og så får vi se. Det er i hvert fall ikke aktuelt å kaste inn håndkleet, sier en kamplysten regissør. - Ja, jeg er skuffet, men mobilisert.

Ville helst sluppet

- Er det noe du ser, i etterpåklokskapens lys, som du kunne taklet annerledes de siste ukene?

- Jeg har ikke gjort noe annet enn å stå på mine prinsipper, om full kunstnerisk frihet. På grunn av det mistet jeg Axel Helgelands tillit. Men jeg kunne ikke handlet annerledes.

Det eneste Løkkeberg er lei for, er at konflikten har rammet hennes datter, Tonje.

Hun er blitt ufrivillig midtpunkt for den verbale slåsskampen mellom regissørmora og filmprodusenten.

- Jeg har følt dette ganske negativt. Det er tydelig at fordommene mot min familie er så sterke at jeg blir hindret i å etablere meg som skuespiller. Den situasjonen jeg befinner meg i nå, er helt unormal. Det dreier seg verken om kunst eller om film, men om makt. Ingen er interessert i å havne i en slik situasjon. Hadde jeg visst hvilket vepsebol det skulle bli, ville jeg skygget unna...