- Trist å få bøkene mine presentert på en så elendig måte digitalt

Eirik Newth kritiserer bokhylla.no.

SKUFFET: Eirik Newth. Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIX
SKUFFET: Eirik Newth. Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIXVis mer

|||Forfatter Eirik Newth er svært kritisk til nettstedet Bokhylla.no som ble lansert med brask og bram av kulturminister Trond Giske (Ap) i slutten av mai.

— Oppsiktsvekkende dårlig. Teksten er uskarp, alle bildene er i dårlig kvalitet. Det er veldig leit for meg som forfatter å se bøkene mine presentert på denne måten. De er totalt maltraktert og ser ikke ut, sier Newth.

Han sier at han er en stor tilhenger av at bøker digitaliseres, men er oppgitt over hvordan Bokhylla.no framstår.

— Det kan virke som om de har satt i gang for tidlig. Det hele framstår som et hastverksprosjekt. Nasjonalbiblioteket burde nok ventet ett år eller to før de lanserte tjenesten, mener Newth.

Lover bedring
IKT-sjef Svein Arne Solbakk ved Nasjonalbiblioteket innrømmer at kvaliteten på teksten og bildene i Bokhylla.no har vært for dårlig, og han lover bedring.

— Skanningen er bra nok, men vi har hatt problemer med komprimeringen til visning på nett. Det har ført til at sidene, spesielt bildene, er blitt for utydelige. Det gjør vi nå noe med. Vi går gjennom alle filene, men dette er et stort arbeid og vil ta noe tid, sier Solbakk.

Han sier at bøkene fortløpende vil bli forbedret, og at han håper jobben er ferdig i løpet av et par måneder. Han lover at tjenesten gradvis vil bli bedre både i kvalitet og i antall bøker.

Dårlig start
På Bokhylla.no, som driftes av Nasjonalbiblioteket, er 13.000 bøker gratis tilgjengelig for publikum. Nettstedet fikk en dårlig start. De første par dagene var nettstedet nesten umulig å komme inn på.

— Nasjonalbiblioteket skyldte på at flere hundre hadde vært inne på siden. Men den må jo tåle noen hundre brukere, sier Newth.

Solbakk sier at de tekniske problemene nå er rettet.

— Vi hadde store tekniske problemer de første to dagene. Interessen for nettstedet ble større enn forventet, og resultatet ble lang ventetid. Men vi har nå god ytelse i tjenesten, så vi skal tåle større belastning, sier Solbakk.

Han forteller at på de første 14 dagene tjenesten har vært åpen, har over 6.000 bøker hatt besøk.

— Dette er ekstremt i biblioteksammenheng og veldig oppløftende for oss, sier han.

Bør stenges
Eirik Newth mener at nettstedet er så dårlig at det må stenges inntil det gjenoppstår i kraftig forbedret utgave. Men IKT-sjef Solbakk sier at det ikke er aktuelt å stenge tjenesten fram til kvaliteten blir bedre.

Newth peker også på at for to av hans bøkers vedkommende er han ikke oppgitt som forfatter.

— Det er helt klart at kvalitetskontrollen har vært for dårlig, sier han.

Newth vurderer nå å be om at hans bøker blir sperret for tilgang til kvaliteten er blitt bedre. Han er astrofysiker og har gitt ut 20 bøker, flere av dem bildebøker og illustrerte naturvitenskapelige bøker.

— Mange av bøkene er gått ut av salg, og da er det ekstra trist å få dem presentert på en så elendig måte digitalt, sier Newth.

(NTB)

Les også Jan Omdahls kommentar fra 2. juni: Digital bokhylle søker lesere