IKKE GOD BUTIKK, ERNA: Olja vil rett og slett ikke være god butikk i framtida, og en plan for utfasing er tvingende nødvendig. Hvis Høyre mener det de sier om at de «tror på Norge», bør de også vise at de tror det norske næringslivet er dynamisk og omstillingsdyktige nok til å vokse i ei framtid uten oljen, skriver innsenderen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
IKKE GOD BUTIKK, ERNA: Olja vil rett og slett ikke være god butikk i framtida, og en plan for utfasing er tvingende nødvendig. Hvis Høyre mener det de sier om at de «tror på Norge», bør de også vise at de tror det norske næringslivet er dynamisk og omstillingsdyktige nok til å vokse i ei framtid uten oljen, skriver innsenderen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Oljen og framtida

Trist at dere ikke tror på Norge etter oljen

Norge har kompetansen og konkurransefortrinnene for å dyrke fram miljøvennlig og framtidsrettet næringsliv. Det eneste vi mangler er politikere som ikke tviholder på oljeøkonomien.

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Hanna E. Marcussen
Hanna E. Marcussen Vis mer

Høyres Vetle Wang Soleim mener at Miljøpartiet De Grønnes politikk er næringsfiendtlig fordi vi ikke ønsker å fortsette å pumpe opp olje og gass i lang tid framover, og han påstår at det ikke er mulig å få til grønn næringsutvikling uten inntekter fra petroleumsnæringen.

Det er synd at Høyre har så liten tro på Norge og på norsk næringsutvikling etter olja.

Olja har utvilsomt vært viktig i norsk historie og norsk økonomi. Vi har fått til fantastisk mye bra takket være oljeinntektene, og det skal vi være takknemlige for. Men nå er tiden overmoden for en ansvarlig og langsiktig utfasing av petroleum. Oljeeventyret er slutt, og vi må raskt finne nye måter å skape velferd på.

Vi vet at Norge og verden må omstille seg vekk fra olje og gass. Ikke bare på grunn av klima, men også fordi vi vet at verden i framtida kommer til å etterspørre mindre olje og gass.

Spørsmålet er ikke lenger om Norge skal omstilles, det er selv Erna enig i, men når og hvordan. Olja vil rett og slett ikke være god butikk i framtida.

Det norske næringslivet er endringsvillig, og om vi politikere omstiller oss i tide har vi en kjempemulighet til å hjelpe næringslivet i en grønn og framtidsrettet retning. Nettopp derfor er det besynderlig at Høyre ikke ser muligheter i framtida, men velger å sitte fast i oljealderen.

En plan for utfasing er tvingende nødvendig om vi skal skape nye fornybare arbeidsplasser og gi forutsigbarhet for alle som i dag er ansatt i olje- og gassektoren. Konsekvensen av å vente vil være dramatisk – både for økonomien, miljøet og menneskene som jobber i petroleumsindustrien.

Derfor har Miljøpartiet De Grønne tatt initiativ til å opprette en oljekommisjon etter modell av den tyske kullkommisjonen, for å samle viktige aktører for å lage en felles plan for å ta oss fra oljesamfunn til nullutslippssamfunn.

Hvis Høyre mener det de sier om at de «tror på Norge», bør de også vise at de tror det norske næringslivet er dynamisk og omstillingsdyktige nok til å vokse i ei framtid uten oljen. I stedet for å svartmale det grønne skiftet kunne vi hatt en verdifull diskusjon om investering i grønn næring.

I skrivende stund er oljefondet på over ni tusen milliarder kroner. Norge har gått fra å være et oljeland til et oljefondsland. Olja har vært viktig, men den er ikke framtidsrettet.

Vi redder verken kloden eller den norske velferden gjennom å tviholde på en næring verden er enige om å fase ut.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer