FÅR IKKE FORTSETTE: To av Det Norske Teatrets største skuespillerstjerner, Ane Dahl Trop og Pia Tjelta, får ikke fornyet kontraktene sine når teatret får ny sjef neste år. Foto: NINA HANSEN
FÅR IKKE FORTSETTE: To av Det Norske Teatrets største skuespillerstjerner, Ane Dahl Trop og Pia Tjelta, får ikke fornyet kontraktene sine når teatret får ny sjef neste år. Foto: NINA HANSENVis mer

- Trist at jeg ikke får fortsette

Når Lars Erik Holter (43) overtar sjefsstolen ved Det Norske Teatret vil han ikke ha med seg to av Norges mest populære skuespillere videre: Ane Dahl Torp og Pia Tjelta.

Den påtroppende teatersjefen bekrefter over for Dagbladet at Torp og Tjelta ikke vil få fornyet kontraktene sine når han overtar 1. januar 2010.

- Det stemmer. Jeg har lyst til å satse på de andre skuespillerne, sier han.

Torp har vært ved teatret siden 2002, Tjelta siden høsten 2006. Årsaken til at de to nå ikke får være med videre er ifølge Holter den nye profilen han har lagt opp for teateret.

- Jeg har et visst repertoar og en viss profil jeg ønsker å gjennomføre, og da må jeg se hvilke skuespillere jeg har til disposisjon på teateret.

Ny profil
- Passer ikke Torp og Tjelta til denne profilen?

- Jeg skal ikke si at de ikke passer, men det er mange unge skuespillere som har kontrakter der, og jeg har som sagt lyst til å satse på de andre.

De to skuespillerne har begge hatt ledende roller i teaterets oppsetninger.

- Ja, det er trist at jeg ikke fortsetter, men jeg er i fullt opptatt med gjennomkjøringer av «Les Misérables» og fokuserer på det, sier Pia Tjelta.

Dagbladet har ikke lykkes i å komme i kontakt med Ane Dahl Torp.

Mange stjerneskudd
Holters nye teaterprofil bygger på det han kaller fire søyler: Eksperimenterende forestillinger av norske instruktører, nye forestillinger om historiske norske personer, barneteater og en videreføring av musikaltradisjonen.

- Vil ikke to av Norges mest kjente skuespillere være verdifulle trekkplastre for Det Norske Teatret også med denne profilen?

- Det er noe jeg har tatt med i vurderingen av kontraktene deres.

Det Norske Teatret prøver ifølge nåværende teatersjef Vidar Sandem å holde seg til en mal hvor 35 skuespillere er fast ansatt og 15 er ansatt på kontrakter pr. stykke, årskontrakter og langtidskontrakter. Blant de andre skuespillerne som nå er på denne typen kontrakter er unge stjerneskudd som Ingrid Bolsø Berdal, Charlotte Frogner, Pål Sverre Valheim Hagen og Ellen Dorrit Pettersen.

- Er det flere som ikke vil få fornyet kontraktene sine?

- Det kan jeg ikke si nå.

- Har det at Tjelta og Torp er mye opptatt på andre hold med film, tv og liknende noe å si for avgjørelsen din?

- Nei. Det er en fordel for teateret at de spiller filmer.

Les hele artikkelen, deriblant kommentarer fra nåværende teatersjef Vidar Sandem og regissør Stefan Faldbakken i dagens Dagbladet.