Trist dag for norsk industri

Ingress

Meninger

Så kom dagen mange fryktet. Styret i svenske Södra Cell informerte i går de ansatte på Tofte at fabrikken skal legges ned. Det skjer etter en langvarig prosess hvor selskapet har lett etter mulige nye eiere. Hele norsk skogindustri, fagbevegelsen, statsråder, sentrale og lokale politikere har vært engasjert i Toftes skjebne. I går ble den beseglet. Nå gjenstår en kontrollert nedstengning av produksjonen. De 295 ansatte vil dermed miste jobben.

Skognæringen har anslått at 6000 arbeidsplasser i næringen kan bli rammet av en nedleggelse ettersom Tofte har tatt imot 25 prosent av alt norsk tømmer. Gårsdagens nyhet innebærer trolig at mye norsk tømmer nå blir eksportert ut av landet. Også på dette området står Norge i fare for å bli en råvareleverandør, som vi var det på 1800-tallet.

Södra Cell begrunner nedleggelsen med at man ikke har funnet en kjøper som kunne gi et godt nok bud og at budene man har fått er lavere enn verdiene på fabrikkområdet, som maskiner og bygningsmasse. «Budene har vist at potensielle kjøpere av Tofte ser de samme utfordringene som vi gjør», skriver administrerende direktør Gunilla Saltin i en pressemelding. Trolig kommuniserer hun ikke alle vurderinger som er gjort fra eiers side. Et vanskeligere marked i Europa påvirker trolig selskapets økonomi totalt. Sannsynligvis har ikke ønsket om å selge til en kraftfull konkurrent i Norge, vært overdrevent til stede.

Staten har heller ikke denne gangen vært noen reddende engel. Et forsøk fra Statskog om å kjøpe seg inn i Moelven tidligere i år, og gjennom dette eierskapet komme i posisjon til å by på Tofte, strandet. De svenske eierne av Tofte har ikke hatt interesse av dette. Staten har heller ikke kunnet bruke oljefondet til å kjøpe bedriften. Den slags statlig drift er for lengst forlatt næringspolitikk. Statens oppgave er å legge til rette for god drift blant annet gjennom rammevilkår og innovasjonsevne. Regjeringen har så langt innfridd de fleste krav fra skognæringen. Opposisjonen vil selvsagt si at det har vært for lite og for seint. Arbeiderne på Tofte vil trolig la sin skuffelse og vrede gå i retning av maktesløse politikere. Dermed kan nedleggelsen av Tofte bli nok en minusfaktor for Ap i valgkampen. Sådan er politikken.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.