Trist, Hr. utenriksminister

ETA og abertzale-venstresiden står for et totalitært program, der det ikke er rom for annerledestenkende.

BASKISK SEPARATISME: «Så langt har ETA 850 dødsofre på sin samvittighet. Det er derfor ikke for ingenting at ETA er å finne på alt som heter lister over terrororganisasjoner rundt omkring i verden», skriver Finn Fuglestad. Foto: HO / Reuters / NTB Scanpix
BASKISK SEPARATISME: «Så langt har ETA 850 dødsofre på sin samvittighet. Det er derfor ikke for ingenting at ETA er å finne på alt som heter lister over terrororganisasjoner rundt omkring i verden», skriver Finn Fuglestad. Foto: HO / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Det var usigelig trist å lese at den norske offentligheten har bidratt med 1,15 millioner euros til en serie med seminarer hvor den såkalte baskiske abertzale-venstresiden med sterk ETA-tilknytning har fått fritt spillerom. Tildragelsen har da også vakt harme allerede i vide kretser i Spania. Det er når sant skal sies ikke første gang ovennevnte offentlighet har vist sin sympati for kretsen rundt ETA. Gro Harlem Brundtland spilte således en lite gloriøs rolle under en konferanse iscenesatt av ETAs støttespillere for en stund siden.

Jeg antar at de ansvarlige tror de er med på nok en fredsprosess av den typen Norge ønsker å være kjent for. Men i det baskiske tilfellet har de misforstått situasjonen helt. For de uinnvidde: Det er sant at ETA oppsto i sin tid som en motstandsbevegelse mot det fascistiske Franco-diktaturet. Men det regimet forsvant for snart 38 år siden — ETA gjorde det derimot ikke. Siden da er Spania blitt forvandlet til et langt på vei mønstergyldig demokratisk land, hvor Baskerland nyter godt av indre selvstyre. Men kretsen rundt ETA krever noe mer, nemlig uavhengighet, hvilket selvsagt er legitimt nok. Hva som derimot ikke er legitimt er metodene.

Da må en vite at ETA og abertzale-venstresiden står for et totalitært program. De vil ha et ensrettet Baskerland hvor det ikke er rom for annerledestenkende. Dette er et program flertallet av baskere, enten de nå ønsker seg uavhengighet eller ei, opplagt ikke deler. Og ETA og de abertzale-venstreradikale har vist gjennom handlinger at de mener alvor, der hvor de har kunnet, nemlig ved å isolere, fryse ut, terrorisere, tvinge til eksil og myrde de som står for de prinsippene vi, i Norge, mener vi holder i hevd. De baskiske venstreradikale er med andre ord slett ikke venstreradikale av den typen vi er vant med, de befinner seg egentlig på den fascistiske siden.

Så langt har ETA 850 dødsofre på sin samvittighet. Det er derfor ikke for ingenting at ETA er å finne på alt som heter lister over terrororganisasjoner rundt omkring i verden. Men selvsagt, ETA og deres håndlangere har en helt annen versjon, nemlig at det er de som er ofrene og at det dreier seg om en konflikt mellom to likeverdige parter. Det er denne versjonen, hvor bødlene forvandles til ofre, som den norske offentligheten synes å kjøpe, uforståelig nok. Dette kan Norge bare ikke være bekjent av.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.