SKUFFET: Bokelskerne Alison Harman og Mark Conyers er faste kunder i The Travel Bookshop ved Portobello Road, en turistattraksjon etter Notting Hill-filmen fra 1999, der Hugh Grant spilte bokhandelinnehaveren som forelsket seg i Julia Roberts. Foto: Gunnar Ringheim
SKUFFET: Bokelskerne Alison Harman og Mark Conyers er faste kunder i The Travel Bookshop ved Portobello Road, en turistattraksjon etter Notting Hill-filmen fra 1999, der Hugh Grant spilte bokhandelinnehaveren som forelsket seg i Julia Roberts. Foto: Gunnar RingheimVis mer

- Trist hvis Notting Hill- bokhandelen forsvinner

Stamkundene Alison Harman og Mark Conyers frykter at turistattraksjonen legges ned.

LONDON (Dagbladet): Drøyt to milliarder kroner dro den romantiske komedien Notting Hill inn i 1999.

Filmpublikum falt for historien om den erkebritiske bokhandleren (Hugh Grant) som forelsket seg i en amerikansk skuespiller (Julia Roberts) som forvillet seg inn i butikken hans. Siden da har turister i tusentall valfartet til The Travel Bookshop. Men nå kan det være slutt.

Kaos i butikken Til tross for at både skribenter, kunstnere og lokalbefolkningen har iverksatt aksjoner for å redde attraksjonen ved Portebello Road, er det stor fare for at eieren setter kroken på døra i løpet av de nærmeste dagene.

Da Dagbladet besøkte The Travel Bookshop, ble reiselitteraturen solgt med 50 prosent avslag. Kundene måtte stå i kø for å komme innenfor, der det hersket det reneste kaos.
- Det er alltid stappfullt av folk her. De kommer fra alle verdenshjørner, sier Mark Conyers.
Han og kona Alison Harman har vært faste kunder siden de flyttet til bydelen i 1980.

Bok om Norge Mark Conyers drar opp ei bok av plastposen.

- Du er fra Norge? For et sammentreff, se her, vi har akkurat kjøpt ei reisehåndbok om landet ditt: "Culture smart! Norway. A quick guide to customs & etiquette", leser Conyers fra omslaget og ler hjertelig.

- Vi kjøpte boka til datteren vår Naima på 16. Hun besøkte Norge første gang som seksåring og er helt besatt av å dra tilbake, sier Alison Harman. Hun karakteriserer seg selv som bokelsker og misliker utviklingen.

Jobber gjerne gratis - Trøbbelet for bokhandlene er at folk handler på nettet. Men det er noe helt annet å kunne bla i bøkene og vurdere dem mot hverandre før en bestemmer seg, sier Harman. Vil jobbe gratis Poeten Olivia Cole og andre forfattere har tilbudt seg å bidra for å unngå nedleggelse.

- Hvis Hugh Grant eller en annen vil kjøpe forretningen, jobber jeg gjerne gratis en dag i uka, sier Olivia Cole. De ansatte ønsker ikke å kommentere situasjonen overfor Dagbladet, men henviser til Phil Gautier, som står for avviklingen. Gautier har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

FILMROMANSE: Forelskelsen mellom den nyskilte bokhandleren William Thacker (Hugh Grant) og Hollywood-stjernen Anna Scott (Julia Roberts) oppsto i The Travel Bookstore i Notting Hill. Opptakene ble gjort i et tilrettelagt lokale i nærheten, men butikken er blitt et trekkplaster for Portebello-området og besøkes av titusener av turister årlig. Foto: Scanpix
FILMROMANSE: Forelskelsen mellom den nyskilte bokhandleren William Thacker (Hugh Grant) og Hollywood-stjernen Anna Scott (Julia Roberts) oppsto i The Travel Bookstore i Notting Hill. Opptakene ble gjort i et tilrettelagt lokale i nærheten, men butikken er blitt et trekkplaster for Portebello-området og besøkes av titusener av turister årlig. Foto: Scanpix Vis mer