UENIGHET: Leserne har delte meninger om Roy Jacobsens siste bok.
Foto: HANS ARNE VEDLOG
UENIGHET: Leserne har delte meninger om Roy Jacobsens siste bok. Foto: HANS ARNE VEDLOGVis mer

- Trist med en anmelder som ikke vet hva hun snakker om

Satt på plass av leserne.

||| I forrige uke lanserte Dagbladet nye litteratursider på nett, og inviterte samtidig leserne til å prøve seg som bokanmeldere. Mange har tatt utfordringen og gått løs på boklistebøkene med både begeistring og kritisk blikk.

- Noen av leseranmeldelsene er svært grundige og gode, andre kortfattede og mindre dyptpløyende. Jeg det er spesielt spennnende der hvor de har tatt fatt i våre anmeldelser av bøkene og er uenige i dem, sier Fredrik Wandrup, litteraturansvarlig i Dagbladet.

Nesbø og Jacobsen
Leserne kan anmelde bøker på Dagbladets tre boklister. Ved å klikke på titlene på boklista, som ligger på db.no/litteratur, kommer du til Dagbladets anmeldelse av bøkene. Der kan du skrive din egen anmeldelse i kommentarfeltet. De 3000 første som bidrar, får en gratis bok som takk for innsatsen.

Leseranmeldelsene har foreløpig spredt seg godt på de 30 ulike bøkene på boklista. Til og med flere kokebøker som Dagbladet ikke selv har anmeldt, har blitt vurdert av leserne.

UENIGHET: Cecilia Samartin fikk forholdsvis dårlig kritikk av Dagbladets anmelder for sin siste bok, men dagbladleserne er svært uenige.
Foto: Juritzen forlag
UENIGHET: Cecilia Samartin fikk forholdsvis dårlig kritikk av Dagbladets anmelder for sin siste bok, men dagbladleserne er svært uenige. Foto: Juritzen forlag Vis mer

Men to bøker har skapt spesielt stort engasjement - Jo Nesbøs «Panserhjerte» og «Vidunderbarn» av Roy Jacobsen.

Uenighet
Sistnevnte er det særlig delte meninger om. «Pløyde gjennom denne i juni og kan ikke si meg mer uenig med anmelderen. Boken er kjedelig, har et slitsomt språk som virker påtatt, og har en brå slutt som ikke er troverdig,» skriver «Nimalaha». Maren Vassli er av en helt annen oppfatning: «Glimrende fra Roy Jacobsen» er tittelen på hennes anmeldelse, som legger seg tettere opptil oppfatningen til Dagbladets egen anmelder, Thomas Marco Blatt.

«Salvadorena» av Cecilia Samartin er et eksempel på en bok som flere av dagbladleserne har trykket til sitt bryst, men som fikk forholdsvis dårlig kritikk av Dagbladets anmelder Cathrine Krøger. «Trist med en anmelder som ikke vet hva hun snakker om,» skriver «Bokhandler» i sin anmeldelse, og konkluderer: «Fantastisk bok!»

Anmeld andre bøker
- Mange har gått grundig inn i bøkene de har lest, men det er også en del som kun skriver at boka var veldig god eller kjempedårlig. Da skulle jeg ønske at de forsøker å tenke ut hvorfor, og formulerer det. Det er en utfordring, så klart, sier Wandrup.

Les Fredrik Wandrups råd til bokanmeldere her.

LITTERATURANSVARLIG I DAGBLADET: Fredrik Wandrup Foto: Steinar Buholm
LITTERATURANSVARLIG I DAGBLADET: Fredrik Wandrup Foto: Steinar Buholm Vis mer

Han har blitt kontaktet av lesere som også har lyst til å anmelde bøker som ikke er på boklista. Grunnen til at prosjektet kun gjelder boklistebøker, er at anmeldelsene skal bli mest mulig synlige og ikke drukne i Dagbladets store arkiv av bokanmeldelser.

Men Wandrup understreker at det selvfølgelig er fullt mulig å anmelde andre bøker. Alle Dagbladets bokanmeldelser har åpent kommentarfelt, og du kan skrive din egen anmeldelse der. Men det er bare anmeldelser av bøker på boklista som gir deg gratis bok. Listene endrer seg også hver uke, så om du ikke finner din siste leseropplevelse i dag, kan du sjekke på nytt neste mandag.

Denne uka kom følgende bøker inn på boklistene, og ble dermed en del av prosjektet:

• Stephenie Meyer: «Bree Tanners korte nye liv»
• Johan Theorin: «Blodleie»
• Karin Brunk Holmqvist: «Potensgiverne»
• Pascal Mercier: «Nattog til Lisboa»
• Andrew Davenport: «Rare lyder!»
• Erik Myhr: «Den kjempekule kjedsomhetsknuser'n»

Her kan du søke etter gamle bokanmeldelser i Dagbladets arkiv.