- Trist om Finn vinner

Dommerne i «Skal vi danse» frykter at kultfavoritten Finn Schjøll står igjen helt til slutt. Og da er det seernes stemmer som teller mest.

Tross lavest dommerscore i samtlige programmer, har Blomster-Finn og partner Lena Granaas Lillebø overlevd uke etter uke, takket være publikums telefonstemmer. Disse teller like mye som dommernes vurdering. Nå frykter ekspertjuryen at kultdanseren kan stå igjen helt til slutt.

-  Det er umulig å forutsi om han skal vinne eller ikke. Hvis tendensen fortsetter, forundrer det meg ikke om at han får rett i det han sa ved forrige sending, at vi skal slite med ham til siste slutt, sier dommer Trine Dehli Cleve.

Tidligere konkurransedanser Trond Harr mener det kan virke som om noen har en sterk interesse av å holde Finn inne i konkurransen.-  Det ligger i den norske folkesjela å støtte en underdog, og nå værer de en sensasjon. Selv om Finn er uten sidestykke den mest fargerike, er han dansemessig på et noviseplan. Han rusler jo bare rundt. Vi sitter der og humrer og ler. Det er nesten uhøflig, sier dommeren.

-  Frykter du at han vinner?-  Når jeg ser hva som har skjedd hittil, kan jeg si at det er en gryende frykt. Jeg begynner å bli engstelig for hva som kan skje, sier Harr.

Nedstemt av publikum

Begge understreker at «Skal vi danse» ikke akkurat er en høyverdig idrettsturnering, og at det er underholdningsfaktoren som er i fokus. Likevel skulle de to dommerne helst sett at en flinkere danser gikk av med seieren.

-  Hvis Finn skulle ende opp med å vinne ville det være litt trist i forhold til selve konkurransen, sier Cleve.

-  Finn er en underholdende og frodig fyr, men det ville vært blodig urettferdig om han skulle gå hjem og vinne. Han har ikke talentet eller framgangen som flere av de andre, og dommerne har ham jo også på bunn hver gang. Vi himler litt med øynene når vi blir nedstemt av publikum, sier Harr.

Tidligere Norgesmester i standarddans 12 år på rad, Anita Langset, er mer diplomatisk.

-  Vi må forholde oss til det dansetekniske som fagjury. Hva publikum ser av underholdningsverdi kan være noe helt annet enn hva vi ser etter, sier hun.

Kan klare bronse

Finn Schjøll er forundret over at han ikke tar seg mer nær av den harde kritikken, men har kommet til at programmet tross alt er en form for lek og at han derfor ikke kan tillate seg å være altfor sårbar.

-  Jeg har barn, barnebarn og et liv ved siden av, sier han under dansetrening med lærer Lena.

Litt bitterhet er det likevel mulig å grave fram fra kjellerdypet:

-  Mammaen og pappaen din fortalte deg sikkert at hvis du gjør ditt beste, så er det godt nok. Det gjelder ikke for disse dommerne. I hvert fall ikke for tre av de fire. Jeg tviler på om noen av dem kunne klart å binde en brudebukett.

-  Hvor lenge kan du holde ut?-  Jeg kan klare en bronse hvis jeg er heldig. Skriv ned stemmenummeret mitt! 6 til 26 700!

Kontaktperson i TV 2, Unn Grete Berget, tror ikke at Finns vaklende trinn svekker programmets troverdighet.

-  Nå er jo dette et rent underholdningsprogram. Men hvis det blir sånn til slutt at det er uavgjort mellom dommerne og publikum, er det seerne som bestemmer. I utgangspunktet kan derfor alle vinne, sier hun.