Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trist slutt fra Adams-redaktør

Posthum ditt-og-datt-samling for spesielt interesserte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Da humoristen og kultforfatteren bak «Haikerens guide til galaksen», Douglas Adams, helt uventet døde i 2001, arbeidet han med en ny Dirk Gently-roman, med tittelen «En bedrøvet laks» («The Salmon of Doubt»).

Redigert

Den var langt fra ferdig, eller lang nok til å rettferdiggjøre utgivelse. Men forlagsredaktør Peter Guzzardi gikk gjennom over 2500 tekstfiler i Adams' mange Macintosh-maskiner, og satte sammen et utvalg av artikler, intervjuer og ditt og datt som kunne gis ut, i tillegg til det som var brukbart av romanen (omtrent 80 sider).

Forsøket på å redigere en sammenhengende og forståelig versjon av romanen «En bedrøvet laks» er høyst mislykket.

Adams skrev ikke en sammenhengende historie, men jobbet i brokker og biter som skulle skrives sammen til slutt.

Puslespill

Han hadde nok en overordnet idé for det hele, men den er ikke tydelig i de elleve kapitlene som er kommet på trykk.

Selvsagt inneholder teksten morsomme og finurlige avsnitt som bare Adams kunne få til, men den minner mest om et bilde satt sammen av biter fra minst tre forskjellige puslespill.

Resten av boka består av diverse skriverier av større eller mindre interesse. Mest kuriøst er det forordet Adams i sin tid skrev til P.G. Wodehouses uferdige (men lesbare) roman «Sunset at Blandings», som Wodehouse arbeidet med da han døde.

Noen år etter var det Adams som etterlot seg en uferdig roman. Men den hadde strengt tatt ikke vært nødvendig å gi ut.

<!--BTEK0--> KULTFORFATTER: Et manus Douglas Adams begynte på før han døde i 2001, er nå utgitt posthumt. Unødvendig, mener vår anmelder.<!--/BTEK0-->