Anmeldelser: Luke Elliot - «Let'em All Talk»

Tristere blir det ikke

Luke Elliot med nytt, strålende album og europaturné.

LEVD LIV: Luke Elliot bruker eget liv og egne, dyrekjøpte erfaringer i tekstene på det nye albumet «Let'em All Talk». I morgen kveld innleder han en europaturné på Parkteatret i Oslo. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
LEVD LIV: Luke Elliot bruker eget liv og egne, dyrekjøpte erfaringer i tekstene på det nye albumet «Let'em All Talk». I morgen kveld innleder han en europaturné på Parkteatret i Oslo. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Amerikaneren Luke Elliot (39 neste måned) har bodd i Norge noen år nå, og har på få år klart kunststykket å lage tre meget gode studioalbum pluss et livealbum. Sist helg kom «Let'em All Talk», der han følger opp på grandiost vis, og i morgen kveld innleder han en europaturné med konsert på Parkteatret i Oslo. På turnéplanen står også de tre største byene i Sverige, Nederland, England og Tyskland.

SNART ALBUMKLAR: Luke Elliot er ute med singelen «Let Them All Talk», og i mai kommer albumet med samme navn.
SNART ALBUMKLAR: Luke Elliot er ute med singelen «Let Them All Talk», og i mai kommer albumet med samme navn. Vis mer

«Let'em All Talk»

Luke Elliot

Rock / gothic rock

Utgitt: 19. mai 2023
Plateselskap: Icons Creating Evil Art

«Mørkt, tungt og personlig.»
Se alle anmeldelser

Crooneren fra «rockestaten» New Jersey, som blir sammenliknet med artister som Nick Cave, Tom Waits, Jackie Leven og Leonard Cohen, har fått et eventyrlig løft i karrieren etter at han flyttet til Norge, sjøl om han også hadde ting på gang der - som klubbkonserter og komponering av filmmusikk.

Annonse

For noen av dere er han kanskje bare «han pianisten og vokalisten» i en festscene i tv-serien «Exit», men svært mange har etter hvert fått ørene opp for mannen med den mørke og «hjemsøkte» stemmen - både i Norge og resten av Europa.

Til Norge

Kort fortalt havnet han i Oslo etter at tidligere Beat-redaktør og VG-kommentator Eirik Mosveen, nå politisk redaktør i Avisa Oslo, skrev varmt om ham etter en konsert i New York. Elliot ble invitert til å spille på Kampen Bistro i Oslo og ble sendt ut på en liten norgesturné. Han hadde ikke vært utenfor USA før.

Elliot sa opp selgerjobben i New York og bosatte seg i Oslo, giftet seg, fikk ei datter, skilte seg etter fire år, har slitt med tvangslidelser og rusmisbruk og havnet på rehab. Sånne opplevelser gir ofte materiale til låter. Og ganske riktig, midt oppi disse kalamitetene ble albumet «Let'em All Talk» til.

- Denne plata er skrevet mens jeg har gått gjennom samlivsbrudd, depresjon og alkoholisme. Den er så personlig som det får blitt, uttalte Elliot i et intervju i Dagbladet i mars.

Trist

Et eksempel er tittellåten «Let'em All Talk», skrevet med Frode Jakobsen:
«I keep coming back, it fits like a glove
I fall to pieces when I fall in love
Nothing seems to matter the more that I consider
I watch day time tv with my dog in bed
I made the cover of what used to be your favorite magazine».

HOVEDINSTRUMENT: I «Exit 2» kunne du se Luke Elliot på pianokrakken i en festscene. Her i mer hjemlige omgivelser. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
HOVEDINSTRUMENT: I «Exit 2» kunne du se Luke Elliot på pianokrakken i en festscene. Her i mer hjemlige omgivelser. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer

Dynket i melankoli

De fire første låtene på «Let'em All Talk», som alle er dynket i melankoli, utgjør en sjeldent sterk åpning på et album. Etter tittelåten får vi «What It Is», som er et stykke «lystig tristesse», med et storslagent kor, Carlo Donidas «I (Who Have Nothing)» i en nydelig versjon, «amerikanisert» av hitmakerparet Leiber/Stoller og høydepunktet «It Won't Hurt Soon (But It Sure Hurts Now». Kan det bli tristere enn det?

Beatpoet

Med «William Tell» slår han over i et tyngre musikalsk landskap og tekstunivers. Den handler om beatpoeten William Burroughs, som i et forsøk på å gjenskape legenden om William Tell bommer på whiskyglasset han setter på hodet til kona og dreper henne. Elliot har en uttalt fascinasjon for Burroughs og andre beatpoeter, og inspirasjonen skinner igjennom i både tekster og livsvalg.

Albumet forandrer karakter herfra - med tunge bassganger og massive støt fra blåsere som smører maskineriet. Det fortsetter på tungt Cave-inspirerte «Close With You», begge skrevet med Freddy Holm, før han er tilbake med mer fengende rock i «Bad Weather».

Med «Someday My Man Is Gonna Come», også den skrevet med Frode Jakobsen, og avsluttende «When That Great Ship Went Down», er han tilbake i det melankolske hjørnet - med strykere og et stort kor. Jakobsens Madrugada er for øvrig heller ingen dårlig referanse musikalsk.

Dagblad-sekser

Albumdebuten «Dressed For The Occasion» (2015) fikk en sekser i Dagbladet. Elliot fulgte opp med kritikerroste «The Big Wind» (2020). Som de to første er «Let'em All Talk» innspilt i Halden, med nevnte Holm som en sentral støttespiller - her som gitarist m.m. og medprodusent sammen med Elliot.

Holm står bak veldig mange gode album i americana-landskapet de siste åra, og gjør sitt til at også album nummer tre fra Elliot gløder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer