Triumfator og forræder går på slakk line

Irans president ble mottatt med egg- og skokasting da han kom hjem fra triumfturen til FN i helga.

EGG OG JUBEL: Irans president Hassan Rouhani ble møtt av med- og motdemonstranter da han landet i Teheran lørdag, etter ei uke med intenst diplomati i FN.  AFP PHOTO/ATTA KENARE Scanpix
EGG OG JUBEL: Irans president Hassan Rouhani ble møtt av med- og motdemonstranter da han landet i Teheran lørdag, etter ei uke med intenst diplomati i FN. AFP PHOTO/ATTA KENARE ScanpixVis mer
Meninger

Eggene mot Hassan Rouhani understreker at han danser på en slakk politisk line, og at de konservative i presteregimet er ute etter å spenne bein på ham så snart de kan. I FN var han en diplomatisk triumfator. Blant mange hjemme i det reaksjonære prestestyret er han en forræder.

Det haster
Derfor haster det med å spille. Men etter at Iran har tatt de første skrittet i hyperdiplomatiet mellom USA og Iran, hvem skal ta det andre? Og på hvilket tidspunkt skal USA oppheve de tyngende sanksjonene og synliggjøre at de virkelig danser med prestene?

USAs utenriksminister John Kerry skjønner at det haster, og sier at det er mulig å få en avtale om Irans omstridte atomanlegg allerede før de tre til seks månedene som Rouhani antydet under FN-sesjonen i New York i forrige uke.

- Det er mulig å ha en avtale tidligere enn det avhengig av hvor imøtekommende og klar Iran er forberedt på å være, sa Kerry til programmet «60 minutes» på CBS søndag.

- Hvis det er et fredelig program, og vi alle kan se det - hvis hele verden ser det - kan forholdet til Iran forandre seg dramatisk til det bedre, og det kan forandre seg raskt, sa Kerry.

- Deres mål er vårt mål
«Død over Amerika» ropte anti Rouhani-demonstrantene i Teheran da presidenten kom hjem fra New York i helga etter å ha snakket på telefon med USAs president Barack Obama. Det er det samme slagordet de har ropt siden revolusjonen i 1979 da de ansatte på den amerikanske ambassaden ble tett som gisler, og alle diplomatiske forbindelser ble brutt.

Fra  Rouhani og hans liberale og USA-utdannede utenriksminister Mohammad Lavad Zarif er de forsonende tonene ikke til på ta feil av. Zarif inviterer FN-inspektører til de omstridte atomanleggene.

- Vi trenger ikke militært oppgradert uran...Et Iran uten kjernefysiske er ikke bade deres mål, det er først og fremst vårt mål, sa Zarif til «This Week» på ABC søndag.

Balanserer budskapet
Samtidig balanserer Zarifs underordnede, viseutenriksminister Abbas Araghchi, budskapet. Han er sitert slik av de offisielle telegrambyrået Fars:

- Vi stoler aldri 100 prosent på Amerika. Og i framtida vil vi stå på den samme linja, sa viseutenriksministeren. Og kanskje var det noen på flyplassen i Teheran lørdag som kastet egg på vegne av ham?

Derfor er kravet, også fra utenriksminister Zarif, klart:

- Vi er villige til å forhandle. USA trenger også å gjøre ting raskt. En er å oppheve de ulovlige sanksjonene mot Iran, sier Zarif.

Loddet er altså kastet. Men hvem skal ta det første skritt? Og hvor langt må det første skrittet være, for at noen tar det andre?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.