- Trives best på egen hånd

Grant-Lee Phillips (38) framstiller seg selv som Napoleon på sin kritikerroste soloplate «Mobilize». - Jeg er en militær kommandant som står igjen uten tropper, sier den tidligere frontfiguren i Grant Lee Buffalo.

- For meg var det til slutt ikke noe valg. Band-ideen funker ikke for meg. Det er bare en konstant maktkamp mellom sterke viljer, sier Grant-Lee Phillips om å splitte opp gamlebandet Grant Lee Buffalo til fordel for en solokarriere.

Ofte i Norge

Grant-Lee Phillips\' andre soloalbum «Mobilize» kom ut i Norge til strålende kritikker tidligere denne måneden. Dagbladet trillet terningkast seks, og beskrev plata som «vanedannende».

I går spilte han på Blå i Oslo, og tirsdag står han på scenen foran et utsolgt Maxime i Bergen under Ole Blues-festivalen. Søndag 16. juni kommer han tilbake til Norge med fullt band for å spille på Norwegian Wood i Oslo.

Phillips spilte en rekke ganger i Norge på 90-tallet med sitt band Grant Lee Buffalo, hvor han var den ubestridte sjef og låtskriver.

Måtte gå galt

Etter at han i 1993 ble løftet fram i lyset av R.E.M.s Michael Stipe - som også har tatt bildene på innercoveret til «Mobilize» - ble bøflene spådd ei lysende framtid. I 1998 var det kroken på døra.

- Jeg vet ikke hvordan man skal bygge et sterkt band. Bøffelen var en truet dyreart allerede fra dag én, forklarer han til Dagbladet.

- I bakhodet visste vi hele tida at Grant Lee Buffalo var nødt til å gå i stykker. Men vi visste aldri om det kom til å skje neste år eller neste uke.

Phillips sammenlikner bruddet med å slå opp med en kjæreste.

- Det er slitsomt å være i et forhold hvor omgangsformen i utgangspunktet er motsetningsfylt og kranglete. Man blir utbrent, og til slutt må man ta med seg alt man har lært og gå videre.

Ledertype

- Michael Stipe er jo medlem av et band som nærmest er for et gammelt ektepar å regne i et slikt perspektiv?

- R.E.M. har en helt annen dynamikk. Jeg har diskutert det med Michael, han er alltid flink til å gi gode råd. Han sa at de fra starten var helt klare på at hvert medlem skulle være likestilt og få en fjerdedel av kaka hver. Jeg tror det stammer fra at Peter Buck har lest så mange rockebiografier om band, og lært at de fleste splittes fordi noen har mer kontroll enn andre, sier Phillips.

- Selv har jeg vært opptatt av individuelle artister som Dylan og Bowie. Jeg burde kanskje lese flere rockebiografier, hehe.

Les anmeldelsen av gårsdagens Oslo-konsert i Dagbladet i morgen.

KAPTEIN GRANT LEE: Grant-Lee Phillips trives best på egen hånd. Han skrev alle sangene i Grant Lee Buffalo, og liker godt å spille dem alene også. I går besøkte han Oslo.