HEMMELIG AGENT: Jakob Oftebro ikler rollen som Carl Hamilton, kjent fra Jan Guillous bøker, i en ny dramaserie om den hemmelige agenten. Video: C More Vis mer

Aktuell med «Hamilton»-premiere 1. januar:

- Trives farlig godt i pappaperm

Jakob Oftebro måtte forberede seg dobbelt opp til rollen som hemmelig agent. Farsrollen var derimot enda mer krevende.

Publisert
Sist oppdatert

- Det var deilig å komme tilbake på jobb, og ikke bare snakke om ulykken. Man blir fort lei av å snakke om den, og hele tiden pille i den sårskorpa. Det var gøy å komme seg opp på hesten igjen og gjøre jobben.

Jakob Oftebro (33) smiler bredt.

I mai 2018 ble det kjent at skuespilleren fikk alvorlige brannskader i ansiktet etter et uhell på settet til TV-serien «Hamilton», og innspillingen av serien måtte utsettes i 11 måneder.

Da 33-åringen møter Dagbladet for en prat om serien, er det ingen tegn til arr over smilerynkene på kinnet hans. Huden er leget, det samme er irritasjonen over ulykken. Oftebro tror også serien er blitt bedre ved at produksjonen ble utsatt.

- Det er aldri nok tid til å gjøre manus helt ferdig, men nå har vi hatt tid til å skrive om. Det har gjort serien enda mer aktuell, mener han.

<strong>NY ROLLE:</strong> Papparollen har forandret Jakob Oftebro, og ble en av hans største utfordringer så langt. Han har tatt fire måneder fri for å være hjemme med datteren. - Jeg trives farlig godt som hjemmeværende pappa, sier han. Foto: Hans Arne Vedlog
NY ROLLE: Papparollen har forandret Jakob Oftebro, og ble en av hans største utfordringer så langt. Han har tatt fire måneder fri for å være hjemme med datteren. - Jeg trives farlig godt som hjemmeværende pappa, sier han. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Måtte lære svensk

Serien som har premiere på nyåret, er basert på Jan Guillous populære bøker om den hemmelige agenten Carl Hamilton, og skal være en av tidenes største svenskproduserte dramasatsinger. Stellan Skarsgård, Peter Stormare og Mikael Persbrandt har tidligere gestaltet agenten i ulike filmer, men i den nye tv-serien møter vi en yngre Hamilton, og tematisk er serien er lagt til vår tid.

- Jeg måtte klype meg i armen da jeg fikk rollen som tidligere er spilt av de beste svenske skuespillerne, sier Oftebro.

33-åringen som har skuespillerutdanning fra både Norge og Danmark, har i flere år jobbet i alle de skandinaviske landene og har vært å se i produksjoner her til lands som «Snømannen», «Kon-Tiki» og «Max Manus», «Lilyhammer» og «Unge lovende». «Hamilton» er imidlertid Oftebros første hovedrolle på svensk. Det var ikke bare enkelt.

«Hamilton»

Ny serie om agent Carl Hamilton basert på Jan Guillous bøker.

En av tidenes største dramasatsinger på C More.

Jakob Oftebro, Nina Zanjani, Katia Winter, Kristen Henriksson, Thomas Hanzon, Jörgen Thorsson med fler står på rollelista.

Regissør er Erik Leijonborg.

Premiere på C More og TV 2 Sumo 1. januar 2020. Sendes på TV2 i løpet av våren 2020.

- Det har vært en kjempeutfordring og dobbelt så mye jobb. Først måtte jeg lære meg de svenske ordlydene, og så lære replikkene. Men det har vært veldig gøy.

Måtte trene opp igjen

Dobbelt så mye jobb ble det også etter ulykken, fordi Oftebro måtte forberede seg til rollen to ganger. Før innspillingsstart i 2018 hadde han trent fire timer hver dag, lært å bruke våpen og kjøre motorsykkel. Men musklene svant de 11 månedene han ventet på at huden i ansiktet skulle leges.

- De tøffeste agentene trener åtte timer daglig for å klare seg i yrket. Det var sjukt tøft å trene seg opp igjen, jeg er jo ikke i sånn form hele året. Det var spesielt vanskelig siden vi nettopp hadde fått barn, sier han.

For selv om Oftebro er aktuell i en ny hovedrolle, er det kanskje rollen som pappa som opptar 33-åringen mest om dagen. I februar ble han og samboeren Hannah Chocron (26) foreldre for første gang. Oftebro gikk rett fra innspillingen av «Hamilton» til fulltids pappaperm for datteren.

- Det var en stor kontrast, og det er tøffere å være i pappaperm enn å spille hemmelig agent. Jeg vet aldri hva dagen bringer, og selv om det er vanskelig å snakke på svensk, kan jeg gjøre meg forstått på settet. Men med henne vet jeg ikke helt hvordan jeg skal kommunisere, røper han.

<strong>STJERNELAG:</strong> Krister Henriksson, Nina Zanjani, Jakob Oftebro og Katia Winter er blant skuespillerne i «Hamilton». Foto: C More
STJERNELAG: Krister Henriksson, Nina Zanjani, Jakob Oftebro og Katia Winter er blant skuespillerne i «Hamilton». Foto: C More Vis mer

- Men det har vært helt magisk, og det er fantastisk å bo i Skandinavia der vi kan ta pappaperm. Jeg forstår også kjæresten min mye bedre og skjønner hva hun har vært gjennom.

Oftebro har tatt helt fri i fire måneder for å være sammen med datteren, men håper egentlig han kan ha enda lenger perm.

- Jeg håper å kunne være hjemme i tre måneder til. Jeg trives farlig godt som hjemmeværende pappa.

<strong>BLE FORELDRE:</strong> Hannah Chocron og Jakob Oftebro fikk en datter i februar i år, og Oftebro har hatt fire måneder pappaperm. Foto: Mogens Flindt/Scanpix
BLE FORELDRE: Hannah Chocron og Jakob Oftebro fikk en datter i februar i år, og Oftebro har hatt fire måneder pappaperm. Foto: Mogens Flindt/Scanpix Vis mer

- En heltejobb

Han føler seg mer helt med datteren enn i rollen som Hamilton.

- Det er ikke jeg som er helten på settet. De som løfter alt utstyret og fikser kamera i 40 minus, er de ordentlige heltene, ikke oss skuespillere. Man føler seg ofte litt bortskjemt som skuespiller når man vet at manusforfattere jobber i 8 år for å få realisert prosjektet sitt, og så kommer man inn i to uker og sier noen replikker, mens det sitter noen igjen i et år og klipper. Sånn sett er skuespillere noen drittunger som kommer inn i siste liten. Men å være i pappaperm er heltejobb, det har jeg følt på nå.

33-åringen var imidlertid litt usikker på farsrollen før datteren ble født.

- Jeg var nervøs. Når man skal holde noen andres spedbarn, er det som å få en eggeplomme i hendene, og man blir livredd for å ødelegge noe. Men med sitt eget barn er det helt naturlig, og man kaster det rundt med største selvfølgelighet, sier han og gestikulerer med armene.

Mangel på søvn derimot, er ikke like enkelt.

- Nei, det der krever militær disiplin. Når de virkelig skal sjekke psyken din i militæret, presser de deg for søvn. Jeg er vanligvis en veldig blid og positiv fyr, så det har vært en prøvelse med lite søvn. Men jeg synes jeg har klart det bra.

Møtte agenter

Oftebro gjorde mye research i militæret før han skulle spille den svenske militæragenten, og referansene hans veksler mellom barnestell og militære gloser. Han ble veldig fascinert av hvordan agentene han møtte klarte å balansere hverdagslige gjøremål med hemmelige oppdrag der liv kunne gå tapt.

- Hamilton er agent for militæret, men samtidig en vanlig svensk mann, sier Oftebro.

- Jeg lurte på om jeg måtte legge lokk på meg selv og slutte å smile for å spille ham. Men jeg har møtt mange agenter de siste åra, og de er veldig hyggelige. Ingen går rundt og mumler og er harde med masse arr i ansiktet, sier han og legger ned toneleiet og gjør stemmen ru.

- De best trente er ofte de aller hyggeligste. De trenger ikke være tøffe, for de vet at de kan det de kan. Det er nesten som med hunder, de tøffeste er rolige, mens det er chihuahuaen som bjeffer mest.

Oftebro ler. Han har kost seg med å spille agenten i hverdagslige settinger.

- Den Hamilton jeg spiller, kommer hjem fra USA og skal plutselig være hemmelig agent i Stockholm. Han kan støte på gamle kjente eller folk fra ungdomsskolen som det absolutt ikke passer seg å snakke med når han sitter og spaner. Sånne ting synes jeg det har vært interessant å jobbe med.

Jul og nye prosjekter

På nyåret skal 33-åringen spille inn en norsk film og deretter en dansk film, og forhåpentligvis blir det en ny sesong av «Hamilton», forteller han. Deretter håper han igjen å få spilt mot sin skuespillerfar, Nils Ole Oftebro, eller kanskje mot sin skuespillerbror, Jonas Hoff Oftebro. Han drømmer imidlertid ikke om at datteren skal følge familietradisjonen og bli skuespiller.

- Jeg som har sett mange barn på innspillinger, og sett hvor utrolig kjedelig de ofte har det. Det å måtte si samme replikken 14 ganger og vente på takninger, er mye mindre glamorøst enn mange tror. Hun skal skånes for bransjen før det er noe hun plutselig har lyst til selv.

Oftebro gleder seg imidlertid stort til datteren skal feire jul for første gang.

- Som voksen har jeg ikke gledet meg så veldig til jula de siste åra, men nå som vi skal feire med henne, blir jula veldig spennende igjen. I år blir det full feiring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer