Trives hos mor?

Man kan si ting om italienere som du aldri kunne sagt om pakistanere, somaliere eller jøder.

HENGES UT: Andrea Pirlo tuller med lagkameratene på det italienske landslaget. «Det er liksom lov å snakke nedlatende om italienere. Drillo sitter i TV-studio og velter ut avsky mot de dyktige italienske fotballspillerne,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Anne-Christine Poujoulat / AFP / NTB scanpix
HENGES UT: Andrea Pirlo tuller med lagkameratene på det italienske landslaget. «Det er liksom lov å snakke nedlatende om italienere. Drillo sitter i TV-studio og velter ut avsky mot de dyktige italienske fotballspillerne,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Anne-Christine Poujoulat / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skillepunktet mellom frydefull selvironi og plump rasistisk diskriminering er ikke alltid så lett å sette. Svarte mennesker kan spøke med betegnelsen «nigger», skotter, genovesere og sunnmøringer kan selv le av sin legendariske gjerrighet, nordlendinger kan bade nakne i en haug med sløya skrei. Problemet oppstår når folk utenfra vil være med på leken. Når klisjeene koples med den utenforståendes overflatiske forakt, blir det alltid plumpt.

Obos har i de siste ukene kjørt en kampanje der de utnytter en ekkel stereotypi: Voksne, italienske mannfolk som fortsatt bor hjemme hos mamma. Obos gjør narr av dem: «Massimo» sitter i senga med en bamse i armkroken mens hans aldrende mamma ser opp fra et kulørt ukeblad hun har lest opp fra. Innredningen rundt er smakløs og gammeldags. «Salvatore» sitter i badekaret mens mamma klipper tåneglene hans, og hun sier at han ikke trenger medlemskap i Obos fordi han er «medlem av familien». Et hint om mafia? Noen av mennene får pusset tennene sine av mamma, noen blir matet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer