Tro det eller ei, amerikanerne ser denne filmen

Tross undertekster.

(Dagbladet.no): Undertekster er som regel ensbetydende med et begrenset marked i USA, mens land som Tyskland og Spania fortsatt foretrekker å dubbe framfor å bruke dem.

Kanskje blir det en endring på det nå.

«Slumdog Millionaire» ble i hvert fall en uventet, liten suksess på amerikanske kinoer i helgen. Og den bruker undertekster på en helt spesiell måte.

Kunne ikke engelsk
I stedet for de sedvanlige to hvite linjene, er teksten i farger. Og undertekstene dukker opp hvor som helst på lerretet, ikke bare i bunnen av bildet.

De blinker, spretter rundt på skjermen, bytter farger, kommer ut av munnen på skuespillerne, og mer til. Med andre ord brukes de mer som i tegneserier enn som i vanlig film.

Regissør Danny Boyle («Trainspotting», «28 Days Later») hadde sett et liknende grep blitt brukt i russiske «Night Watch», der bokstavene blant annet endret farge, og begynte å dryppe av blod.

Men egentlig hadde ikke Boyle tenkt til å bruke undertekster i det hele tatt.

«Slumdog Millionaire» handler om gategutten Jamal fra Mumbai, som er med i den indiske utgaven av «Vil du bli millionær?». Mens Jamal klarer de ulike oppgavene, får man se livet hans i flashback.

Problemet var at gutten som skulle spille den yngste Jamal ikke kunne engelsk - noe Boyle først oppdaget da han var kommet til India.

Gode tall
- Så jeg ringte opp distributøren og sa «forresten, den første tredjedelen av filmen kommer til å bli fortalt i hindi. Og jeg husker fremdeles den lange pausen. Man kunne høre at de trodde jeg ville komme tilbake med en film og yoga eller noe, sier Boyle til Washington Post.

Han fikk imidlertid overbevist nå nedlagte Warner Independent om sin beslutning, mot at han lovet dem noe spesielt. Selv mener han at mer dynamiske undertekster egentlig er helt naturlig for seerne.

- Man ser ikke film, man leser den. Det er billig å bare ha dem i bunnen av bildet, sier Boyle.

Fantastiske Bond
Mange har spådd harde tider for kvalitetsfilmen i og med nedgangstidene, men «Slumdog Millionaire» er i så måte en unntak fra dette.

Ifølge Reuters spilte den inn drøyt to millioner kroner på amerikanske kinoer i helgen. Et fillebeløp kanskje, men sterkt i og med at den bare ble spilt på ti kinoer. Sett i forhold til antallet kinoer er filmen en av de mest innbringende så langt i år.

Det er selvsagt ingenting i forhold «Quantum of Solace», som spilte inn drøyt 350 millioner kroner.

Den norske lista finner du her.