Tro og politikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«STATSKIRKEN ER

en utillatelig blanding av tro og politikk», sier Janne Haaland Matlary i Dagblad-intervjuet sist onsdag. Hun vil avskaffe den så raskt som mulig, før hun fortsetter å presentere seg selv som «pionerkvinne i Vatikan-diplomatiet». I den sammenheng omtaler seg selv som «leiediplomat» og som «our best man» fra Vatikanets utenriksminister.

Etter hennes kraftsalve mot Den norske kirke, er det ikke helt enkelt å avgjøre hvordan hun vil betegne Den katolske kirke. Paven er Vatikanets overhode. Det er samtidig en stat som er medlem av FN ? og altså har sitt eget diplomati. Et diplomati hvor en tidligere norsk statssekretær altså brukes til å fremme denne statens interesser.

Selv tenker jeg at det er på tide å rydde opp i eget hus før hun forlanger renovasjonsjobber andre steder.

GJENNOM KIRKENS

totusenårige historie har det vært mange ulike forhold mellom stat og kirke. Vårt norske statskirkesystem er bare en av disse. Den katolske kirke har hatt og har ulike typer forbindelser. Noen steder ligner det på vårt system, andre steder er det gjensidige avtaler som enten kan sikre uavhengighet eller også sikrer en viss statlig innflytelse over for eksempel valg av biskoper. Andre steder er forholdet ikke formalisert, men Den katolske kirke har likevel stor innflytelse over statens styre. Det kan skje ved personlige forhold, men også gjennom organisasjoner som Opus Dei. I Latin-Amerika finne somtrent alle varianter. Noen ganger har det ført til at kirken har stått på frihetens side, men i diktatorenes mørke tiår hentet de ofte legitimitet fra det katolske hierarkiet. Det siste var tilfelle blant annet i Argentina.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer