KOMMENTARER

Trøbbel i paradis

Arbeidet med en ny skattereform må ta på alvor problemet bruken av skatteparadis utgjør for verdensøkonomien.

SKATTETRØBBEL: Konsernsjef i DnB, Rune Bjerke, er i hardt vært etter at det ble avslørt at DNB har hjulpet kunder med å opprette kontoer i skatteparadiset Seychellene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SKATTETRØBBEL: Konsernsjef i DnB, Rune Bjerke, er i hardt vært etter at det ble avslørt at DNB har hjulpet kunder med å opprette kontoer i skatteparadiset Seychellene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Aftenposten og stiftelsen International Consortium of Investigative Journalists avsløringer av den utbredte bruken av skatteparadis, fra milliardærer, politikere, kongelige og kriminelle, kom som bestilt. Denne uka skal nemlig de politiske partiene arbeide med en ny skattereform.

Debatten har hittil dreid seg mer om kuttene i selskapsskatten og formuesskatten enn den utbredte skatteplanleggingen og bruken av skatteparadis. Det er det nødt til å bli en endring på nå.

Avsløringene er først og fremst sjokkerende på grunn av at det nå er konkrete mennesker og banker som singles ut for oppmerksomhet. Vi har i flere tiår visst at personer og selskaper, med hjelp av konsulenter, advokater, revisorer og banker, benytter seg av skatteparadiser.

Store, multinasjonale selskaper som Google, Facebook og Uber, viser imponerende vilje til kreativ skatteplanlegging hvor det er levnet liten tvil om hva hensikten med konsernstrukturen er: å betale minst mulig skatt.

Bare i Norge regner vi med at Norge går glipp av omtrent 7,5 milliarder kroner på grunn av denne praksisen. I utviklingsland er situasjonen mye mer alvorlig. Internfakturering alene er beregnet å koste nesten 45 000 milliarder kroner i perioden 2003-2012.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer