Trøbbel i tsarfamilien

Underholdende som vanlig, men litt i lengste laget.

BOK: Året er 1895, og det er bare ei uke til tsar Nikolai II skal krones i Moskva. Da blir hans lille fetter Mikhail kidnappet i en park - med Erast Fandorin som et av vitnene. Kravene om løsepenger er store, men tsaren og hans nærmeste setter alt inn på at saken løses før kroningen.

Keiserlig diamant

Det er opptakten til den sjuende romanen (og den åttende saken) om den geniale russiske etterforskeren Erast Fandorin, og denne gangen får han virkelig en utspekulert og ond forbryter å måle krefter med. Kidnapperen forlanger å få diamanten som sitter i det keiserlige septeret, men Fandorin klarer å forhandle fram en alternativ løsning, som gir ham mer tid til å finne spor etter den lille prinsen.

Alle Fandorin-bøkene er skrevet i forskjellige sjangre, og «Kroningen» er ikke noe unntak. Den er i jeg-form, og fortelleren er den snobbete hushovmesteren Afanasij Stepanovitsj Zjukin. Han er ansvarlig for husholdningen til storfyrst Georgij Aleksandrovitsj, og er en mann med sans for etikette og skikk og bruk. Hans liv består i å holde orden på små og store detaljer for storfyrsten og hans familie, lille Mikhail inkludert.

Underholdende

Akunin, eller Grigorij Tjskhartisjvili, som han egentlig heter, skriver som vanlig underholdende og spennende, og historien blir ekstra underholdende siden den er filtrert gjennom øynene til den pertentlige, lettsjokkerte og omstendelige Zjukin.

Boka byr dessuten på et fascinerende blikk inn i det nærmest urealistiske luksuslivet til den russiske adelen, og bare det gjør den verdt å gripe fatt i. Men det er mulig at Akunin har blitt for oppslukt av den snirklete tankegangen til hovedpersonen sin, for «Kroningen» virker litt for lang, til tross for at den ikke er på mer enn 380 sider.

RUSSISK MAESTRO: Russeren B. Akunin er den mest drevne krimforfatteren i nyere russisk litteratur. Foto: TRULS BREKKE
RUSSISK MAESTRO: Russeren B. Akunin er den mest drevne krimforfatteren i nyere russisk litteratur. Foto: TRULS BREKKE Vis mer
Trøbbel i tsarfamilien