Trøbbel i Twitterby

Twitter jakter masseappell, men vet ikke helt hvor den finnes.

HALVERT: Twitter-logoen lyser fortsatt på New York-børsen, men kursen er omlag halvert det siste året. Twitter sliter med rekrutteringen av nye brukere, mens deler av samfunnsdebatten flytter seg til Facebook. Foto: AP/Scanpix
HALVERT: Twitter-logoen lyser fortsatt på New York-børsen, men kursen er omlag halvert det siste året. Twitter sliter med rekrutteringen av nye brukere, mens deler av samfunnsdebatten flytter seg til Facebook. Foto: AP/ScanpixVis mer

Å ikke vokse er selve dødssynden i nettøkonomien. Markedet skal ha sitt. Er du blant dem som trekker på skuldrene av meldingene om at Twitter er i trøbbel, med halvert aksjekurs, utflating i brukertilveksten og masseoppsigelser? Det skal nok veldig mye til før Twitter forsvinner, men skulle det verste skje, blir nettet et fattigere sted.

Ingen annen medieplattform bringer nyheter raskere, lar meningsfeller og -motstandere bryne seg på hverandre på en liknende måte i sann tid, eller setter såkalt «vanlige folk» i kontakt med verdens eliter innenfor politikk, kultur og medier på et så enkelt og transparent vis.

Da Edward Snowden opprettet en Twitter-konto nylig, fikk han meget raskt en million følgere. Han fikk også 47 gigabyte epost, fordi han hadde glemt å slå av varslinger. I skrivende stund nærmer Snowden seg 1,5 millioner følgere, og kan plutselig snakke med verden når han vil fra sitt eksil i Moskva.

Skjønt «vanlige folk» er en overdrivelse. Twitter er for de få. Her hjemme er det bare omlag 7 prosent av befolkningen som er innom daglig, ifølge TNS Gallups Interbuss-undersøkelse. Tallet var det samme i 2013.

Deler av teknologifolket og det godt voksne #Dax18-etablissementet holder iherdig stand, noe som kan tyde på at Twitter sliter med manglende fornyelse av demografien.

Men det er ikke bare stillstand.

Den norske Twitterbyen tilføres også ny energi, for eksempel fra en gruppe skarpe folk som spesialiserer seg på en slags knitrete blanding av samfunnskommentar, stream-of-consciousness-tvitring og relativt forsert ordspillmakeri. Det kan være moro og tankevekkende å følge folk som Eirik @BeastieJoyce Usterud, Svein @leadingtherats Strømmen og @ostepop (samt noen copycats) på deres ferd mot en million tweets, men også temmelig enerverende. Nylig kulturkolliderte noen av dem med skribent og satiriker Dagfinn Nordbø, som verken likte eller forsto det disse representantene for «den nye generasjonen» holder på med. Det hele endte visst med at Nordbø slettet kontoen sin.

For Twitters aksjonærer og ansatte er nok dette av begrenset interesse. Veksten man er så desperat avhengige av skapes verken av den gamle skravleklassen eller den nye twittervinen.

Twitter jakter masseappell, men til tross for en rekke utvidelser av funksjonaliteten, som den nye «Moments»-seksjonen som gir et utvalg meldinger om aktuelle hendelser mens de skjer, sliter man med rekrutteringen. Samtidig har mye av samfunnsdebtten flyttet seg til Facebook, ikke minst her i Norge. Mens noen av oss for noen år siden undret om Twitter var «det nye Facebook», er det ting som kan tyde på at det snarere er motsatt.

Det blir neppe bedre når Facebook snart lanserer sin egen nyhetsapp.

Men bare Twitter er Twitter. Noe av det første den nygamle sjefen, Jack Dorsey, gjorde etter at han kom tilbake til selskapet, var å kutte staben med omlag 300 ansatte. Nå skal han skape mer med mindre. Mange mener det neste Dorsey bør gjøre er å fjerne tekstbegrensningen på 140 tegn per tweet, for å gjøre tjenesten mer tilgjengelig.

Det tror jeg ville være et katastrofalt feilgrep. Å fjerne 140 tegn-grensa er å røske selve sjela ut av Twitter. 

KUTTER: Jack Dorsey var en av grunnleggerne av Twitter. Nå er han tilbake i sjefsstolen, og har allerede varslet at mer enn 300 ansatte må gå. Det neste som kan ryke, er grensen på 140 tegn per tweet. Foto: AP/Scanpix
KUTTER: Jack Dorsey var en av grunnleggerne av Twitter. Nå er han tilbake i sjefsstolen, og har allerede varslet at mer enn 300 ansatte må gå. Det neste som kan ryke, er grensen på 140 tegn per tweet. Foto: AP/Scanpix Vis mer