Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trøbbel med filmvold

Stortinget vil sikre at filmklubber kan vise forbudte voldsfilmer, men lovmakerne sliter med å finne løsningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisdepartementet jobber med å finne løsningen, men en del av høringsinstansene er lite begeistret for at ellers forbudte voldsfilmer skal kunne vises av landets filmklubber.

Problemet ligger i om det er mulig å kontrollere at ingen under 18 år slipper inn under visningen.

- Mange mener slike visninger blir vanskelige å kontrollere, sier lovrådgiver Ørnulf Røhnebæk i Justisdepartementet til Aftensposten.

Nå foreslår Justisdepartementet at filmklubbene må innhente Statens filmtilsyns tillatelse før visning av forbudte voldsfilmer. På den måten håper de å tilfredsstille Stortinget, filmklubbene og kritikerne.

Kulturpolitisk forum

For to år siden fattet Stortinget et anmodningsvedtak som skulle sikre at filmklubbene kan vise filmer som «der det underholdningsøyemed er gjort utilbørlig bruk av grove voldsskildringer.

Vedtaket kom etter endringen av straffelovens paragraf 382, som gjorde det umulig for klubbene å vise slike filmer. Klubbene protesterte på bakgrunn av sin stilling som kulturpolitisk forum, og fikk støtte i Stortinget.

Prinsipp

For filmklubbene er det prinsipielt viktig å få en lovendring. Ifølge daglig leder Jon Iversen i Norsk Filmklubbforbund har klubbene i praksis vist det de vil uten at det har skapt mye oppstyr. De siste åra har Filmtilsynet vært mer liberale, og det er ni år siden tilsynet satte foten ned for en voldsfilm, Jean Claude Van Dammes «Hard Target».

- Men loven er der, og forbudene kan fort komme tilbake om pendelen svinger, sier Iversen til Aftenposten.

Hele Norges coronakart