Trøbbel rundt film om muslimske drag queens

- Minoriteter bør fortelle minoritetshistorier, skriver regissør på Twitter.

BRITISK OG MUSLIMSK DRAG QUEEN: Asifa Lahore var en av de første muslimene i Storbritannia som stod fram som dragartist. Hun er med i begge dokumentarfilmene det nå har oppstått klammeri om. Foto: Ray Tang/REX Shutterstock, NTB Scanpix
BRITISK OG MUSLIMSK DRAG QUEEN: Asifa Lahore var en av de første muslimene i Storbritannia som stod fram som dragartist. Hun er med i begge dokumentarfilmene det nå har oppstått klammeri om. Foto: Ray Tang/REX Shutterstock, NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den britiske journalisten og regissøren Kieran Yates ga tidligere i år ut en kort dokumentar i samarbeid med den britiske avisa The Guardian.

Dokumentaren handlet om muslimske drag queens, og hvilke fordommer de møter i hverdagen i Storbritannia.

Nå skal det lages en ny versjon av dokumentaren. Men det av andre produsenter. Yates raser, og mener ideen hennes er stjålet.

Hevder britisk tv-kanal stjal ideen Yates er frilanser for store publikasjoner som The Guardian og Dazed.

I minidokumentaren Yates har laget, «Muslim Drag Queens»,  møter vi Ali. Han er en homofil asylsøker fra Pakistan, og ønsker å være drag queen. Filmen følger veien hans mot første opptreden i drag.

Filmen følger også Asifa Lahore, Storbritannias første åpne, muslimske dragartist. Nå raser Yates på Twitter mot det hun mener er tyveri av ideen hennes.

Bakgrunnen for hendelsen er at den britiske kanalen Channel 4 har laget en dokumentar med samme navn, som baserer seg på historiene til de to muslimske drag queensene Yates brukte. Sir Ian McKellen skal være fortellerstemmen i dokumentaren.


«Stjålet min idé»
«Det er flott at Channel 4/Swam lager noe så originalt (med fokus på to av drag queensene fra min film)», skrev Yates på Twitter og fortsatte:

«Etter å ha stjålet min idé (og tittel) har regisørren poengtert at til tross for at dette var min historie, og at han kom på projektet etter at ideen ble fastslått, var det ikke nødvendig å ha min deltakelse i projektet».

Channel 4 har på sin side uttalt til i-D at de ikke på noen måte har utelatt Yates fra prosjektet, fordi hun aldri var involvert.

På Twitter trekker Yates fram noe hun skrev i mars, omhandlende fortellerroller. Hun skriver at minoriteter trekkes ut av historier de selv har vært med på å utvikle, til fordel for at «hvite menn» tar på seg fortellerhatten.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Yates.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer