Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trodde de andre i bandet hadde slutta

Derfor mener black metal-vokalisten at han eier Immortal-navnet.

LEVER AV BANDET: Derfor ønsker ikke Olve «Abbath» Eikemo å ta pause fra Immortal. Han anser nå Harald «Demonaz» Nævdal og trommeslager Reidar «Horgh» Horghagen som eksmedlemmer, og jobber med nye musikere på den neste Immortal-plata. Foto: Florian Stangl/Flickr (CC)
LEVER AV BANDET: Derfor ønsker ikke Olve «Abbath» Eikemo å ta pause fra Immortal. Han anser nå Harald «Demonaz» Nævdal og trommeslager Reidar «Horgh» Horghagen som eksmedlemmer, og jobber med nye musikere på den neste Immortal-plata. Foto: Florian Stangl/Flickr (CC) Vis mer

(Dagbladet): Dagbladet meldte i går at black metal-bandet Immortals tekstforfatter Harald «Demonaz» Nævdal og trommeslager Reidar «Horgh» Horghagen formelt har protestert på at vokalist og gitarist Olve «Abbath» Eikemo forsøker å sikre seg enerett på bruk av bandets navn og logo.

I et brev til Patentstyret slår Demonaz' og Horghs advokat fast at de to er medlemmer av bandet og at logoen som varemerke derfor bør tilhøre alle tre.

Nå er Abbaths kommentar til protesten registrert i Patentstyrets database. Han forteller han trodde Demonaz og Horgh hadde sluttet i bandet etter at de i sommer flyttet ut av øvingslokalet og sluttet å betale sin andel av husleieutgiftene.

Bakgrunnen for utflyttingen skal ha vært en konflikt innad i bandet, som har legendestatus i metalmiljøer verden over etter over tjue år i bransjen, flere plateutgivelser og høyt profilerte konserter.

Brevet er signert Oddvar Eikemo «på vegne av» Abbaths enkeltmannsforetak Eikemo Compositions.

Konflikt «I sommer fikk Olve melding fra Harald og Reidar at de ville ha en lengre pause med bandet etter at det hadde oppstått en konflikt mellom Olve og de to andre bandmedlemmene», skriver Eikemo til Patentstyret.

«Bandet leier øvingslokale der utgiftene ble delt mellom de tre bandmedlemmene. Harald og Reidar ønsket ikke å betale sin del siden bandet etter deres mening ikke var aktivt. Olve som låtskriver var avhengig av å ha øvingslokalet og var villig til å bekoste utgiftene selv. De to andre medlemmene flyttet da ut av lokalet og slutte å betale sin del av husleien. Olve oppfattet det som om de trakk seg ut av bandet», forklares det.

Brevet anfører også at Nævdal ikke har spilt gitar siden han pådro seg en skade i armen i 1997, og at Horghagens rolle i bandet har begrenset seg til å spille trommer.

Skal levere ny plate I motsetning til disse mener Abbath at han som komponist og frontmann er så og si ensbetydende med Immortal, og at han som profesjonell musiker er avhengig av inntektene fra Immortal og dermed ikke uten videre kan ta en pause.

Det framgår av brevet at Immortal har kontrakt på å levere et nytt album til det tyske plateselskapet Nuclear Blast, og at Abbath nå har mer eller mindre ferdigstilt denne plata med andre musikere.

«Det kan synes som protesten til Patentstyret er fremmet for å hindre Olve i å utøve sitt yrke. Han har brukt 25 år på å innarbeide sin rollefigur Abbath og sin musikk under varemerket Immortal. Det synes urimelig at ex-medlemmer kan forhindre han i å registrere varemerket Immortal, da spesielt siden de ikke har forutsetninger eller antatt ønske om å drive bandet i fremtiden», skriver Abbath.

Harald «Demonaz» Nævdal sier til Dagbladet at han er kjent med innholdet i Abbaths brev.

- Jeg har lest det og vår advokat har lest det. Vi vil komme med en tilbakemelding på brevet. Det inneholder uriktige opplysninger, sier han.

Av hensyn til saksbehandlinga ønsker ikke Demonaz å gå ytterligere i dybden på hva han mener er feil ved Abbaths framstilling. Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Abbath i dag.

Vakte oppsikt Immortal ble stiftet i 1990 og tilhører den første generasjonen av norske black metal-band, som gjorde mye oppstuss på 90-tallet og i dag nyter stor popularitet.

Deres live-comeback etter flere års pause i 2007 var en stor begivenhet og landet dem en headlinerplass på den gedigne hardrockfestivalen i Wacken i Tyskland. I 2009 kom bandets foreløpig siste plate, «All Shall Fall», som delvis er spilt inn i Grieghallen.

Gårsdagens nyhet om splid i bandet ble omtalt på en rekke internasjonale nettsteder for metal-nisjen, slik som Blabbermouth og Metal Sucks.

Ifølge avdelingsdirektør Bernt Boldvik i Design- og varemerkeavdelingen i Patentstyret kan Abbaths søknad om å varemerkeregistrere Immortal-logoen nå behandles, dersom styret finner at problemstillinga med dette er godtgjort.

I motsatt fall vil Patentstyret stille saken i bero, og henstille partene til å gjøre opp i retten.

Patentstyret har tidligere anmodet norske band om å inngå skriftlige avtaler om hvem som eier de immaterielle rettighetene bandet skaper, slik som retten til å bruke bandnavnet. Når et band når en viss popularitet kan det være store verdier knyttet til slike rettigheter.

- Verdien som ligger i et bands navn og logo står ofte i dårlig samsvar med skriftlige avtaler som regulerer bruken, og det utgjør et potensial for konflikt, sier Boldvik.